Provocerande

Din syn på rökare?

2016-05-29 14:50 #0 av: [Nomen Nescio]

Skådespelaren Alicia Vikander har fångats på en bild stående på en balkong i Rio med ett glas vin och en cigarett i handen, vilket har orsakat upprörda kommentarer i Daily Mails läsarutrymme. Inte för vinet, men för cigaretten.

Nu har jag aldrig rökt (jo okej då, jag tjuvrökte några sommarmånader som 13-åring), men jag tycker  att om Alicia ställer sig på en balkong omedveten om att paparazzis smyger i buskarna så gör hon ju inte medveten propaganda för rökning på något sätt. En 27-årig som röker på en fest - är det något att känna indignation över?  Själv anser jag att det är en aning oförsonligt - vad tycker du?

http://www.expressen.se/noje/harda-kritiken-mot-vikander-efter-bilden/


Anmäl
2016-05-29 17:51 #1 av: thenameless

Jag gillar inte cigaretter och rök. Men om hon var ensam på balkongen så ser jag inget fel ? Det är hennes liv att förstöra

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence....

Anmäl
2016-05-29 20:25 #2 av: Fransu

Tycker givetvis att ingen bör röka. Men det var väl lite väl hårda reaktioner. "Tappat respekten för hennes skådespelartalang". Slappna av liksom...

Anmäl
2016-05-29 20:30 #3 av: thenameless

Instämmer. hennes skådespelartalang hänger ju inte ihop med hennes drogvanor d irekt...

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence....

Anmäl
2016-05-29 21:44 #4 av: frejaspluto

#3, Då måste du tycka illa om mer än halva USA , Hollywoods skådisar och musiker ?! Som tar en cigg eller? det finns inga perfekta människor. Jag är inte perfekt heller men tittar inte ned på människor . Du kan tycka vad du vill man tycker olika det respekterar jag. Man är inte dålig människa för det.
Blir bara arg på människor som hänger sig på småsaker det finns värre saker i livet som man kan bli upprörd över. Att ta en cigg på balkongen, en struntsak. Även om det är människor med skådspelare, artist mm. Dom har ett liv utanför det också.

Eller har jag missförstått dig nånstans?
Jag röker inte , har inte nått emot rökare.

✨✨✨🌙love is in the air 💙🐇💜💜
Anmäl
2016-05-29 23:53 #5 av: Tride

Ogillar rök, men inte rökare. Cool

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2016-05-29 23:57 #6 av: Mirinda

Vilken icke-nyhet!Gäspar Har tidningarna verkligen inget viktigare att skriva om?

Medarbetare på Marsvin i Fokus
”Be true to yourself and you will be false to nobody.” Shakespeare

Anmäl
2016-05-30 08:13 #7 av: thenameless

#4 Jag tror inte att du läst mina inlägg ordentligt?

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence....

Anmäl
2016-05-30 09:26 #8 av: Tjeja

Korkat av henne att gå ut på balkongen med en cigg. Dåligt på alla sätt.

Avskyr tobaksrök! Om hon vill förstöra sitt eget liv så ok gör det då. Men skylta inte med det varken med eller utan avsikt utan använd hjärnan och tänkt dig för liksom.

Jag har förstås inget emot rökare som personer, så länge de inte röker i min närhet eller utsätter barn för röken. Man måste ju kunna skilja på sak och person.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-05-30 12:37 #9 av: Ghosthunter

Jag tycker det är märkligt vad som räknas som acceptabelt eller inte. Visst kan jag väl förstå att vissa ej tål rök och att rökare bör respektera det.

Men jag tycker att det borde vara samma sak med alkohol. Alkohol leder till så mycket tragedier...men man får sitta på en restaurang och bälga i sig och bli full, högljudd och jobbig och bråkig. De har ingen respekt för att andra som inte dricker kan störas av deras svinaktiga beteende. Så inför även speciella zoner för alkohol på krogar och restauranger också!!!

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2016-05-30 13:44 #10 av: [helga21]

Rökare är också människor - fast inte så länge! 

Anmäl
2016-05-30 15:30 #11 av: frejaspluto

Haha , det där var bra #10 😊

✨✨✨🌙love is in the air 💙🐇💜💜
Anmäl
2016-05-30 19:03 #12 av: Maria

Rökning är givetvis inte bra och jag är glad att jag för 5 år sedan slutat efter att varit storrökare i 35 år.

Jag gick i 8:an när jag fick börja röka hemma Förskräckt

Nu har jag inte blivit rabiat på rökare som många ickerökare kan bli. Jag tycker fortfarande det luktar gott och ställer mig gärna bredvid en rökare utomhus.

Hade jag klarat av att feströka så hade det varit perfekt.

Dagens förbud tror jag är väldigt bra för rökare. Att göra det så besvärligt som möjligt och att mer och mer människor är ickerökare. Det känns som rökfria generationer är på väg.

När jag var ung på 70-talet kändes det som om ALLA rökte.

/Maria

 

Anmäl
2016-05-31 07:58 #13 av: Effie

Cigarettrök stinker. Rökare stinker, åtminstone vissa.

Sedan funderar jag ibland på att det liksom anses lite tufft att röka. Jag tycker inte det.

Jag menar: De stinker. De får dålig kondis. De riskerar diverse läbbiga sjukdomar. De får hosta. De blir fula och rynkiga. Och det här gör de frivilligt. De betalar t.o.m. för det. Hur tufft är det? Jag undrar snarare:  Är de korkade, eller gör de sig till...?

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2016-05-31 08:23 #14 av: [Nomen Nescio]

Vi vet ju rökandets avigsidor, och det gör säkert de som röker själva också, och den debatten har ju förts i diverse andra sammanhang. Det jag (som icke rökare) frågar mig är hur långt man skall gå i förakt för den som bär på denna last. Att under en fest smyga sig ut på balkongen för att ta ett bloss, är det verkligen skäl för fy-rop från omvärlden? Borde vi kanske inte även uppröras en smula av det faktum att paparazzis smyger i buskarna för att fånga situationer som huvudpersonen kanske inte är så stolt över?

Flera medlemmar i vårt kungahus är (har varit) rökare. Om vi vet att kungen tar sig ett bloss i bland, bör vi uppröras över vetskapen om det, eller blir vi upprörda först när någon lyckas dokumentera det på bild?

Alicia Vikander är ju för övrigt aktuell som rollen som Lisbeth Salander, och då kan det vara intressant att dra sig till minnes att när föregångaren Noomi Rapace i den rollfiguren hade en cigarett i handen på affischen  "Luftslottets som sprängdes" så blev det en KO-anmälan från en kommuntjänsteman för att hon, citat, "såg så cool ut". Om KO lyckades bena ut om hon hade sett mindre cool ut utan cigarett vet jag inte.


Anmäl
2016-05-31 08:31 #15 av: frejaspluto

#12
Håller med dig, jag har rökt med och röker inte idag. Tycker också att det kan lukta gott ibland.
Att rökare väljer köpa cigaretter det är upp till dom. Icke rökare som klagar kan också få sjukdomar, bli fula. Vad slösar ni på som Kanske inte är heller så nyttigt?!? Ställde bara en motfråga .
Alla människor har ngt , köper ngt som man inte behöver. Dom vi rökare köper cigaretter.
Men det jag inte gillar det är fimparna på marken !
Jag köpte en liten snusdosa i metall. Lade fimparna i den. Det finns askkoppar där man kan fimpa och slänga i papperskorgen tex!

✨✨✨🌙love is in the air 💙🐇💜💜
Anmäl
2016-05-31 08:35 #16 av: Maria

#13 De första gångerna man röker så kan det säkert bero på att det känns tufft men jag lovar dig att det inte känns särskilt tufft att stå utomhus bakom något hörn i regn och blåst för att få sig ett bloss.

Har man blivit beroende av att röka så kan det vara oerhört svårt att sluta och alla de saker du räknar upp som negativa känner rökaren till, mer än väl.

Du ställer två frågor. Är de korkade? Gör de sig till?

Svaret är nej på båda skulle jag vilja påstå. Det har blivit ett beroende. Ett slags missbruk som kan vara väldigt svårt att komma ur. Vissa lyckas andra har det svårare.

/Maria

 

Anmäl
2016-05-31 11:05 #17 av: Effie

#16 Jag inser att man blir beroende (och jag är överlycklig over att jag aldrig kommit på idén att testa) - det jag är ute efter är just att ungdomar inte ska börja. Om omgivningens attityd är "korkat att röka" I st f "farligt och tufft att röka" så blir det kanske inte lika spännande (hoppas jag).

Min fråga om "korkad eller gör sig till?" Det var så vi sade när jag var liten: Är du dum eller gör du dig till? (dvs låtsas vara dum). Jag har som vuxen hört frågan formulerad "Är du dum eller är du dum?" Den behöver aldrig besvaras.

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2016-05-31 11:09 #18 av: Effie

Och om jag nu skulle besvara frågan om vad jag tycker om rökare som jagas av paparazzi...nej, jag tycker inte att rökning är något att förfasa sig over. Däremot förstår jag mig inte på paparazzi, och på folk som är så intresserade av vad kändisar gör att paparazzi får ett existensberättigande. Kändisar måste få lov att vara icke-perfekta de oxå.

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2016-05-31 11:11 #19 av: Fransu

Att blir föraktfull mot folk som röker (själv har jag aldrig rökt) betyder att man själv måste vara en alldeles förträfflig människa utan några som helst laster eller dåliga sidor. Hur många är det? Ingen är perfekt.

Jag själv hatar verkligen cigarettrök och undviker det så gott jag kan. Jättestörande när grannen nedanför sitter och röker på sin uteplats och vi får in röken i vår lägenhet så vi inte kan ha balkongdörren öppen osv. Men jag föraktar inte min granne för det. Hon är en fin och go människa ändå. Och hon får emellanåt stå ut med att en av våra hundar ylar när vi lämnar dom. Så vi är heller inte dom perfekta grannarna. Så vem är jag att döma?

Anmäl
2016-05-31 11:51 #20 av: kamera0710

Retar mig mest på att det så ofta ser ut så här där rökarna drar fram med sina giftpinnar.

Anmäl
2016-05-31 13:15 #21 av: Fransu

 #20 Ja, det ingen trevlig syn.

Anmäl
2016-05-31 21:32 #22 av: crins

Det har blivit "mode" att inte röka, vilket är bra, nackdelen när man inte röker själv, blir "passiv"rökare, När jag "växte"upp,(är väl inte lastgammal heller) men då var jag en minoritet som inte rökte! Det var inne att röka då, så det är bra det blivit en förändring! Det är upp till personen själv om den vill röka, anser jag, däremot gillar jag inte bli utsatt för passiv rökning, när andra röker! då kan man själv bli sjuk!

Anmäl
2016-06-01 16:10 #23 av: Skorpion76

#20 Det set verkligen hemskt ut!

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Autism, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

Anmäl
2016-06-02 12:35 #24 av: Tride

Det är svårt att sluta röka. Tobak är en beroendeframkallande drog, och det är inte bara att lägga av så där, trots att de flesta känner till farorna. Jag tror inte att det finns nåt bra giltigt recept heller på hur att sluta. Vi lever ju inte heller i den bästa av världar. Jag har vänner boan rökare och icke-rökare. Jag är glad över deras vänskap och önskar dem det bästa i livet.

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2016-06-02 12:54 #25 av: kamera0710

#24 Har full förståelse för att det är svårt att sluta röka och är därför glad att jag valde att aldrig börja.

Anmäl
2016-06-02 13:13 #26 av: thenameless

Det är upp till var och en om den vill  röka eller ej?

Det enda jag säger är att ha respekt för de ickerökare som tycker röken är obehaglig och gör det inte bland folk, eller fråga om det är okej? Annars är det ju bara att avlägsna sig lite som personen på balkongen gjorde.

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence....

Anmäl
2017-04-14 12:23 #27 av: kamera0710

En skylt från Sherlock Holmes-museet i London. Skrattar

Men den kanske speglar den tidens syn på tobak väldigt bra. I en av de få Sherlock-böcker jag läst behöver den store detektiven en speciell extra stark piptobak när han ska börja gå igenom ett komplicerat fall!

Anmäl
2017-04-17 22:43 #28 av: thenameless

I originalhistorierna rökte Sherlock inte tobak när han skulle tänka nej....

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence....

Anmäl
2017-04-18 05:57 #29 av: Tjeja

Nu mer kämpar jag för att inte avsky vissa rökare lika mycket som jag avskyr deras rök. 😷

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-04-18 06:24 #30 av: kamera0710

#28 I Baskervilles hund behöver han stark tobak när han ska sätta sig och analysera ett fall, men jag är ingen expert på Sherlock Holmes-böckerna.

Anmäl
2017-04-19 19:02 #31 av: thenameless

#30 Kan vara en sentida översättning då "stark tobak" var mer politiskt korrekt att skriva?

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence....

Anmäl
2017-04-20 06:26 #32 av: kamera0710

#31 Ingen aning, jag är som sagt ingen expert på Sherlock. Jag bara återger vad jag läst i Baskervilles hund.

Anmäl
2017-04-20 17:57 #33 av: Carmarino

Vet inte om denna fanns på Sherlock Holmes tid. Skämtar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-04-30 10:42 #34 av: kamera0710

Kommuner vill bötfälla fimpar.

"I dag är nästan 80 procent av skräpet tobaksrelaterat, visar en undersökning från Håll Sverige Rent. Johanna Ragnartz, vd på organisationen, säger att lagen om nedskräpning just nu är otydlig, och att den behöver bli rakare, exempelvis genom att all nedskräpning bötfälls."

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article24792981.ab

Anmäl
2017-05-02 16:47 #35 av: Agafia

Jag blir sjuk om jag andas in tobaksrök , tycker synd om dom som av någon anledning känner att de måste dra i sig nikotin .
Min yngsta Son är fd. rökare och han var införstådd med att det är förödande för hälsan . Men han sa att först när han bestämde sig för att det var äckligt att röka så kunde han fimpa för gott.

Anmäl
2017-08-01 06:59 #36 av: kamera0710

Liberalen Mattias Svensson ansåg i söndagens Godmorgon Världen att det är dags att lätta på förbuden som gäller rökning. Själv tycker jag att han snackar skit, med erfarenhet av hänsynslösa rökare när reglerna var slappare än nu. Hänsyn till alla oss som inte vill förpesta lungorna med denna drog bör vägra tyngre.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=438&artikel=6734471

Anmäl
2017-08-01 09:01 #37 av: Hayabusa

Det finns en hel del som vill legalisera rökning av t ex cannabis:

http://www.gp.se/nyheter/sverige/r%C3%B6ker-p%C3%A5-bild-f%C3%B6r-att-legalisera-cannabis-1.275831

Anmäl
2017-08-01 09:13 #38 av: Carmarino

#36 För min del hade det inte gjort mig något om det fanns "cigarrbarer och libanesiska restauranger med vattenpipor", för då har man ett fritt val om man vill gå in där eller inte. Däremot förstår jag inte varför vissa rökare anser att deras rätt att förpesta luften för andra är större än icke-rökares rätt till rökfri luft.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-01 12:14 #39 av: kamera0710

#38 Jag störs inte heller av dem när jag slipper besöka dem, men för den som jobbar där kan det vara värre.

Anmäl
2017-08-01 12:47 #40 av: Carmarino

#39 Fast om man söker personal till en cigarrbar eller en restaurang med vattenpipor så lär ju den som söker jobbet vara medveten om att det kommer att förekomma rök där. Annars blir det ju lite som barnmorskan som bara ville göra vissa av arbetsuppgifterna som ingick i jobbet.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-01 14:52 #41 av: kamera0710

#40 Frågan är väl också hur många som frivilligt tar ett sådant jobb. Det kanske bara är en sista utväg om inget annat finns, då anser jag att arbetsmiljön ska väga tyngre. 

Minns för övrigt när SJ hade rökvagnar. Många rökare valde rökfria platser, sedan gick de till rökvagnen för att bolma. Minns mycket väl pinan de få gånger man fick åka i rökvagn när de rökfria platserna var slut. (Sedan kunde man naturligtvis ha rest en annan dag.)

Så jag anser att rökningen ska hållas i strama tyglar, av skäl som förutom arbetsmiljön rör nedskräpning (se #20 och #34), vad rökningen kostar samhället (se länken) och så vidare. Och inte minst tidigare erfarenhet av hänsynslösa rökare. Jag är helt enkelt tveksam till om många av dem klarar av att ta hänsyn om vi släpper på kraven, även om det så klart inte gäller alla.

Ser i länken att tankar finns om exponeringsförbud för tobaksprodukter i butik, det låter utmärkt tycker jag.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6707231

Anmäl
2017-08-01 15:22 #42 av: Carmarino

#41 Håller med dig helt och hållet. Jag gillar inte heller rökning i någon form. Menade bara att så länge det finns några rökare kvar så är det ju bättre att de har sina egna "reservat" att röka i än att de förpestar luften för oss andra. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-03 06:35 #43 av: Tjeja

#41 Jag håller också helt och fullt med dig! Mina erfarenheter är de samma.

#42 Jag förstår din avsikt att vara "snäll" och ge de som finns "reservat" att vara i. Jag kan acceptera det för en kortare övergångsperiod som en nödlösning under avvänjning. Men i slutänden vill jag inte att den möjligheten att lagligt förgifta sig själv och andra ska få finnas ö h t. Just på grund av att det påverkar omgivningen och inte bara dem själva negativt ändå, oavsett hur "isolerat" de håller sin rökning.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-08-03 09:53 #44 av: Carmarino

#43 Jag håller med även dig. Skrev ju "så länge det finns några rökare kvar". Glad

Förhoppningsvis blir det fler och fler som tar sitt förnuft till fånga och slutar röka, eller ännu bättre - aldrig börjar.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-05 19:31 #45 av: thenameless

Det är ju jävligt illa när Rökarna återkommer till rökfria vagnen efter att varit o sugit i sig cancerpinnarna och sätter sig bredvid en och stinker satan... det glömmer dom.

Bättre att rökarna håller sig på sina vagnar istället

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence....

Anmäl
2017-08-05 19:34 #46 av: Carmarino

De är nog inte medvetna om att de stinker. Har ibland frågat "har du varit ute och rökt", när någon kommit in och luktat rök på flera meters håll. Svaret blir så gott som alltid "märks det?".

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-06 08:22 #47 av: kamera0710

#45 Rökvagnarna är väl nu bort helt? Och med tanke på det du skriver är jag så tveksam till Mattias Svenssons tankar om att lätta på förbuden.

Anmäl
2017-08-06 09:00 #48 av: kamera0710

Ytterligare en aspekt på rökningen och tobaksindustrin är att man från denna industris sida länge försökte sprida tvivel om sambandet tobaksrök/lungcancer. Intressant nog har samma inblandade personer också försökt sprida tvivel om sambandet koldioxidutsläpp/global uppvärmning.

Via länken kan man läsa en intressant understreckare i Svenska Dagbladet om detta. (Ligger bakom betalvägg hos blaskan.)

"Att så tvivel effektivt vapen mot vetenskapen"

https://sites.google.com/a/ybc-nacka.se/samhaellskunskap-b/kursnyheter

Anmäl
2017-08-07 16:21 #49 av: thenameless

#47 Jag har inte åkt tåg på den dag jag minns. Så du kan ha rätt?

Men citatet går att använda på en massa andra platser och fordon etc...

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence....

Anmäl
2017-08-11 14:57 #50 av: kamera0710

"Varje år slängs över en miljard fimpar på marken. Fimpar är ett stort miljöproblem eftersom de gifter som cigarrettfiltren fångar in läcker ut i naturen. Men nu har australiensiska forskare hittat ett nytt användningsområde för fimparna. Genom att blanda fimpar med asfalt kan man kapsla in gifterna från cigarrettfiltren. Samtidigt får man ett material som inte leder värme på samma sätt som vanlig asfalt. Att använda sig av asfalt med fimpar för att bygga vägar kan vara ett sätt att lösa problemet med värmeöar i städerna menar forskarna från RMIT University i Melbourne."

http://www.aktuellhallbarhet.se/fimpar-kan-losa-problemet-med-varmeoar-stader/?utm_campaign=AktuellH%C3%A5llbarhet-veckobrev_170811_Username&utm_medium=email&utm_source=Eloqua&elqTrackId=398c517d185c4ba1b3e9c28f13e0eb95&elq=b6291b4f337943fe9b7bd3e64b29ae94&elqaid=9572&elqat=1&elqCampaignId=6721

Anmäl
2017-08-14 00:31 #51 av: Mirinda

Jag är en av de, hittills, överlevande rökarna.Röker Jag drar in många skattekronor till samhället och jag önskar bara att de kunde gå direkt in till sjukvården. Inte för att bota rökare (fast vi blir diskriminerade av vårdgivare ibland); utan för att de fattigaste medborgarna skulle kunna få gratis sjukvård för de pengar staten tar ifrån mig varje gång jag köper ett cigarrettpaket.

Det finns fattigpensionärer och stora barnfamiljer som inte har råd att gå till läkaren och/eller köpa medicin varje gång de behöver.

Jag tycker att vi rökare är utpekade som syndabockar. All koloxid som släpps ut kommer inte från oss. Att barn och djur, som kommer bakom mig, kan jag se till att de inte får min rök på sig. Jag kan ställa mig en bit från busskön, ur vind, för att det inte ska ryka på andra resenärer. 

Visst finns det klantiga och hänsynslösa rökare.Arg Men det finns också vanliga människor som jag som tidigt fastnade i ett beroende som då var socialt accepterat. I vissa tonårsmiljöer var det rent av ett förväntat beteende.

Hur kan det komma sig att vi är en utrotningshotad art?SkämtarVi gör ju jobbet själva.Looser Varför är det inte klappjakt på snusare, alkoholkonsumenter eller tuggummikletande lortgrisar som sätter prillor och tuggummin lite varstans. Vad alkohol kan göra med dess offer i barnfamiljer är allt mer fruktansvärt än om jag ryker ner mina pelargoner och förkortar mitt eget liv. 

Så vem ska kasta den första stenen?Vilar huvudet i handen

Medarbetare på Marsvin i Fokus
”Be true to yourself and you will be false to nobody.” Shakespeare

Anmäl
2017-08-14 05:35 #52 av: kamera0710

#51 Vad jag läst mig till kostar sjukvård pga rökning mer än vad tobaksskatten drar in till statskassan. Så det där om att du positivt bidrar till samhällsekonomin kan vi nog glömma...

Anmäl
2017-08-14 07:17 #53 av: Maria

#51 Jag tror att det du skriver om att du ger pengar till samhället är ett slags rättfärdigande för rökning är en enorm samhällskostnad.

Varför det inte är klappjakt på snusare är antagligen för att de påverkar inte sin omgivning på samma sätt som rökare.

Jag har själv rökt hemmarullade cigaretter utan filter i 35 årTystad och resonerat ungefär som du men det är lite att lura sig själv.

Jag var också en hänsynsfull rökare så gott det gick men jag tog klappjakten positivt för det hindrade mig att bara "röka loss" många gånger.

/Maria

 

Anmäl
2017-08-15 12:39 #54 av: kamera0710

#51 "Varför är det inte klappjakt på snusare, alkoholkonsumenter eller tuggummikletande lortgrisar som sätter prillor och tuggummin lite varstans. Vad alkohol kan göra med dess offer i barnfamiljer är allt mer fruktansvärt än om jag ryker ner mina pelargoner och förkortar mitt eget liv."

Standardargumentet, oavsett om det handlar om alkoholkonsumtion, bilism eller vad det vara månde - varför är de bara på oss när det finns så mycket annat?

Anmäl
2017-08-15 16:36 #55 av: kamera0710

Till och med en del ledarskribenter på vad som ska vara seriösa dagstidningar är så oinsatta att de tror att rökning är ett plus för statskassan.

http://www.lt.se/opinion/ledare/en-flygskatt-minskar-inga-utslapp

Anmäl
2017-08-15 18:51 #56 av: Hayabusa

Hur mycket belastar rökningen sjukvården, i kronor räknat? Vet man hur mycket tobak som säljs "svart" i Sverige? Eller alkohol för den delen. 

Anmäl
2017-08-16 05:53 #57 av: kamera0710

Enligt denna källa kostar rökningen drygt 30 miljarder om året. Den länkade ledaren i #55 uppger att tobaksskatten drar in 12 miljarder till statskassan.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6707231

Anmäl
2017-08-16 07:56 #58 av: Hayabusa

#57 Det vore bättre att införa totalförbud. Fast då går staten miste om skattepengar, i och för sig.  Vilket, å andra sidan, kunde kompenseras med lägre vårdkostnader. Om det inte vore för att smuggling av tobak skulle vara en realitet. För att inte tala om rökning av cannabis & marijuana. De är förbjudna i Sverige men lär rökas ändå. 

Anmäl
2017-08-16 12:48 #59 av: Mirinda

#57 Nu börjar vi resonera.Tummen upp 

Jag försvarar inte på något sätt rökning i allmänhet. Det där problemet med höga skatter på tobak, dök upp redan för många år sedan. Då sänkte man skatten på vin (Det vann vinproducenter inom EU på) och höjde samtidigt skatten på tobak rejält. I samband med det såg jag ett debattprogram på TV, där tullverkets representanter bekymrat lät meddela att smuggling av tobak hade ökat lavinartat. Man sade att det var praktiskt enklare att transportera cigarrettlimpor i långtradare än det var med flaskor.

Spritskatten och kvoten vi svenskar fick föra in i landet låg rätt konstant.

Jag håller på och försöka komma på vad det är för idiot till handlare här i mitt närområde som säljer energidryck till 12-15-åringar. Han kan även vara aktuell som säljare av tobak till minderåriga. Alkoholdistributionen till minderåriga sker genom beställningar på mobil eller internet och levereras av samvetslösa langare i bilar. Det är mycket svårt att komma åt.

Nu är det faktiskt så att man ej ger vissa rökare behandling för ev  rökrelaterade sjukdomar sedan länge tillbaka. Det beror på vilket landsting man tillhör och vilken policy sjukhuset ifråga har. Det kan också bero på den enskilde läkaren. 

Kanske skulle det bli bättre om man subventionerade sluta-röka-produkter. Sist jag slutade en period så kostade mina nikotin- plåster och tuggummin mer än om jag hade rökt motsvarande mängd nikotin.

Varför ska just vi rökare pekas ut som en tärande samhällsgrupp när t ex föräldrar som regelbundet helgsuper med eller utan gäster går fria? Är det någon mer än jag som läst eller hört Erik Haags berättelse om hur han sett det i allt för många familjer?

Finns det någon mer rökare som vågar sig in i denna tråd, eller tiger ni som jag tidigare oftast gjort? Alla som har slutat röka vet hur det känns. De brukar dessutom bli de som går hårdast åt oss som ännu kämpar med att minska eller tvärt sluta. 

Ge oss rökare morot istället för piska och låt alla barn få växa upp i rökfri och något så när alkoholfri miljö.IllamåendePustarTyst

Medarbetare på Marsvin i Fokus
”Be true to yourself and you will be false to nobody.” Shakespeare

Anmäl
2017-08-16 13:00 #60 av: Hayabusa

#59 Saken är den att vare sig förbud eller höjda skatter får människor att sluta röka (eller dricka alkohol). Som jag skrev tidigare, cannabis & marijuana är förbjudet (förvisso skattebefriat) men det röks ju på ändå. 

Här i södra Sverige säljs det alkohol, tobak och annat på var & varannan lastbilsparkering.

Med andrar ord, så krävs det andra lösningar för att minska bruket.

Anmäl
2017-08-16 14:10 #61 av: Maria

#59 Vad är det för behandling som rökare nekas för ev. rökrelaterade sjukdomar?

/Maria

 

Anmäl
2017-08-16 15:24 #62 av: kamera0710

#59 Tyvärr är det ju ständigt återkommande med detta "varför är de bara på oss när det finns så mycket annat." 

Själv tror jag att det behövs både piska och morot, efter egen erfarenhet av många (men inte alla) rökares bristande hänsyn till oss som inte röker.

Anmäl
2017-08-16 19:21 #63 av: Hayabusa

#59 Sambandet mellan höga priser på tobak och utbredd smuggling är fakta. Att fler svenskar väljer att köpa illegala cigaretter innebär inte bara ett bortfall av skatteintäkter för staten, utan även att den organiserade brottsligheten kan tjäna mer pengar. Cigarettsmuggling är en lönsam sysselsättning, med mycket stora vinstmarginaler och korta straff – betydligt lägre än vid exempelvis narkotikasmuggling.

Anmäl
2017-08-17 00:47 #64 av: annia1

Mirinda du frågar om nån mer rökare törs in i tråden. Jag röker, men jag har tröttnat på att diskutera rökning. Mycket för att fakta (av olika slag) har ändrats under åren, men anti-rökare tar inte hänsyn till det utan är kvar på samma "ruta".

För att det inte ska bli nåt missförstånd, så nej rökning är inte hälsosamt och om man inte röker idag så ska man inte börja.

Idag finns (vad jag vet) ingen sjukdom som är specifik för rökare. Förut var det så att man satte likhetstecken mellan lungcancer och rökare, likaså mellan kol och rökare. Men idag vet man att det är inte bara rökare som för dessa sjukdomar utan även personer som aldrig varit i närheten av cigaretter kan få dessa och det gäller även alla andra sjukdomar.

Sen när man ser statistik från tex cancerfonden så blir jag lite fundersam, har dom verkligen frågat alla som fått olika sorters cancer om dom rökt eller inte. Eller är det så att man slentrianmässigt utgår ifrån att tex en med lungcancer är/varit rökare.

Visst är det så att rökning ökar risken för att man ska få vissa sjukdomar, men det finns inte längre nån sjukdom som är specifik för rökare.

Det att det inte längre finns nån specifik sjukdom för rökare kan förklara det motsägelsefulla som finns i statistik. Antal rökare går ner, men ändå ökar tex kostnaderna (sjukvård och samhällsmässigt) som anses höra till rökning. För mig går det inte ihop.

Det är ju så med många sjukdomar att vissa faktorer ökar risken att få sjukdomen, men att alla kan få sjukdomarna. Som tex livmoderhalscancer (gäller kvinnor då). Dom flesta som får den cancern har varit smittad med HPV virus, men man kan få den cancern utan att varit smittad med HPV. Finns gott om såna exempel. Att risken ökar, men alla kan få i alla fall.

Nu gäller det som vanligt inte alla, men de flesta som röker tar hänsyn till andra. 

Sen är det ju så att det är inte så länge sen som WHO höjde varningens finger att processat kött är lika illa som cigaretter när det gäller cancerrisker. Och det är fler som äter processat  kött än som röker. Finns bla en tråd inne på vegan, den består bara av två länkar, en till svt och en till daily mail. Finns även en tråd här på aktuellt, men skrevs inte så där jättemycket i den heller. Så att kostnader ökar (inom sjukvård och samhället) kanske inte ska tillskrivas rökare utan köttätare. 

När det gäller lukt och hälsosamt. Grillos är ingen god lukt, men det är ändå nåt man får stå ut med sommartid. Den är knappast hälsosam att inandas heller. Dom som grillar flyttar sig själva så de slipper få röken på sig, att röken kan ligga på så den drabbar andra tas ingen hänsyn till.
Och vintertid när folk eldar med ved och röken slår in hos andra. Luktar inte gott och inte heller hälsosam. 

Så frågan är väl vart på listan över farliga saker tobaksrökning kommer ligga i framtiden. 

Played for a fool!

Anmäl
2017-08-17 06:22 #65 av: kamera0710

#64 Har någon påstått att det bara är rökare som får lungcancer? För naturligtvis kan andra också få det, liksom det finns rökare som inte drabbas. Att arvsanlagen har betydelse i sammanhanget är knappast någon vågad gissning.

Anmäl
2017-08-17 07:19 #66 av: Maria

#64 Du skriver att det inte finns någon specifik sjukdom för rökare trots att 90% av lungcancerfallen relateras till rökning.

Här kommer en länk från cancerfonden.

https://www.cancerfonden.se/livsstil/rokning

/Maria

 

Anmäl
2017-08-17 11:27 #67 av: Hayabusa

#0 "En 27-åring som röker på en fest - är det något att känna indignation över?  Själv anser jag att det är en aning oförsonligt - vad tycker du?"

Ja, lite väl hårt dömd. På en skala så finns det betydligt värre saker, det är åtminstone min syn på saken.

Anmäl
2017-08-17 11:39 #68 av: kamera0710

#67 Ja, det må vara en privatsak om man vill förpesta sina lungor. Men tyvärr är det ju, som diskuterats ovan, ofta dålig hänsyn till de som inte röker. Och önsketänkande om att rökning är ett plus för samhällsekonomin.

Anmäl
2017-08-17 12:12 #69 av: kamera0710

#64 En undran till: Kan du ge några konkreta exempel på fakta som "ändrats under åren"? 

Anmäl
2017-08-17 15:05 #70 av: Hayabusa

#68 Absolut - men ämnet "Alicia Vikander röker på balkong" gled över på något annat dvs diskussionen kom att handla om rökning generellt och inte att Alicia fick en storm av kritik över sig. Jag "hatar" inte Alicia för att hon tog ett bloss på balkongen. Inte heller tycker jag att det var det värsta hon kunde komma för sig att göra.  

Diskuterar vi rökning generellt, som ett samhällsproblem, så bör det strävas i riktning minskad rökning. Inte tu tal om det. Dock är ju den stora knäckfrågan: "hur?". Då menar jag rent konkret och inte bara "morot & piska". Ett totalförbud kommer INTE leda till att folk slutar röka eller att folk inte börjar. Jag har ingen patentlösning, dessvärre. 

Anmäl
2017-08-17 15:23 #71 av: annia1

Börjar bakifrån med #69 kol är en sån sak som ändrats. Förut så var det bara rökare som drabbades, åtminstone var det så man trodde, men det visat sig att även andra får kol.

Sen finns det ju andra nya saker där jag inte vet hur det är relaterat till just cancer. Men tex dubbdäck är förbjudet att använda på vissa orter då dubben river upp små partiklar och det har visat sig att dessa partiklar får man ner i lungorna.
Likaså nåt som är nytt är att det pratas om att förbjuda dieselbilar, dock inte läst på varför man vill förbjuda dessa. Är väl i tyskland där har dom väl redan förbjudit dieselbilar på vissa ställen.

#66 När det gäller lungcancer. Med specifik sjukdom så menar jag att enbart rökare skulle få det och nej det finns idag ingen sjukdom som enbart drabbar rökare. 

Ja många rökare får det, men det är inte enbart rökning som bidrar till det utan även tex asbest, radon och bilavgaser. Om man får i sig av det och röker så ökar risken att få lungcancer. Får man bort de andra delarna så sjunker lungcancerfallen även om de inte försvinner helt.

Tittar man på antalet som får cancer på ett år så är det ca 61 000. Tittar man på hur många som får cancer och röker så är det ca 6 800 runt 11%. Och det är ju ca 10 % som röker så det är en rätt normal siffra. Så rökare är inte överrepresenterade när det gäller cancer, i alla fall inte så mycket så att man måste "jaga" dom för att få ner kostnader i sjukvård och samhället.

Played for a fool!

Anmäl
2017-08-17 15:31 #72 av: kamera0710

#71 Dubbdäck och dieselbilar har väl inte så mycket att göra med ämnet fakta om rökningens hälsoeffekter och vad rökningen kostar samhället?

Anmäl
2017-08-17 15:42 #73 av: Maria

#71 När det gäller lungcancer. Med specifik sjukdom så menar jag att enbart rökare skulle få det och nej det finns idag ingen sjukdom som enbart drabbar rökare. 

Det har det väl knappast gjort någon gång då cancer kan angripa lite var stans i kroppen men du tycker inte att siffror som 90% är signifikant?

/Maria

 

Anmäl
2017-08-17 20:52 #74 av: Mirinda

#61 Jag har själv blivit nekad behandling i min ungdom (var mellan 20-25). Det var på Karolinska sjukhuset, som då var statligt och ett framåt forskningssjukhus.

Jag var då remitterad av min husläkare, via en öron-näsa-halsläkare till en foneatriker (stavn?) (en röstspecialist). Jag hade stämbandsinflammation. Då för tiden sjöng jag i kör och spelade även teater. Jag var mycket rädd om min röst och ville att den skulle fungera. Körledaren hade varnat mig för att jag andades fel och sade att jag kunde få knutor på stämbanden av det. Man måste använda diafragman för att luften ska trycka på lagom hårt mot stämbanden. Jag har på senare år mött ett par professionella sångerskor som drabbats av dessa knutor.

Naturligtvis blev min sångröst inte bättre av att jag rökt. Foneatrikern sade till mig att han kunde skicka mig på röstträning, men att han inte tänkte göra det. Jag var så ung och tyckte då och det gör jag även idag; jag hade kunnat få en chans. 

Om den läkaren hade ställt villkoret att jag skulle gå hem och se till att jag slutade röka. "Kom tillbaka om tre (alt sex) månader om du då är rökfri, så ska jag skicka dig på den röstträning dina stämband behöver." Det han sade var: "Att skicka dig på röstlektioner är som att skicka en fiolelev på lektioner med en trasig Stradivarius."

Jag blev ledsen och gick hem med lång näsa och var så klart både snopen och besviken. Varför kunde han inte ha gett mig piskan/moroten att sluta röka? Det hade jag säkert klarat då. För då hade jag fått motivation och en rejäl "spark i baken". Som det gick då blev jag ju bara avpolletterad.LedsenLooser

#71 Det beror på hur statistiken är framtagen. Syftet med den statistik man får fram brukar styra forskarna att ställa frågor på ett visst sätt och jämföra med en viss grupp. Till syvende och sist handlar det om vilja.GalenFår idéKämpar

För övrigt hade jag en lärare på Komvux som aldrig hade rökt ett bloss och ändå fått lungcancer. Han hade blivit tvungen att operera bort nästan halva sin ena lunga.FunderarVinkar

Mvh från  ordrika mig. Nu håller jag Tyst ett tag.

Medarbetare på Marsvin i Fokus
”Be true to yourself and you will be false to nobody.” Shakespeare

Anmäl
2017-08-17 20:55 #75 av: Mirinda

Hm, jag glömde svara Annia1. Så här kommer ett par rader till:

#71Röker Vad glad jag blir för att du står för att du röker!GladBlomma Kanske tror några i tråden att vi försvarar rökningen i sig?Funderar

Medarbetare på Marsvin i Fokus
”Be true to yourself and you will be false to nobody.” Shakespeare

Anmäl
2017-08-17 23:43 #76 av: annia1

#72 jag har letat för att hitta siffror som gäller kostnader för cancer. Och det jag hittar att kostnaden (publicerad 2016) (finns sen en pdf man kan läsa mer i) för alla människor som drabbas av cancer, alltså inte bara rökare låg på 36 miljader 2013 och det räknas att fördubblas fram till 2040. 

Jag förstår inte hur just rökare kan kosta samhället lika mycket som alla tillsammans. För vård och samhällskostnader är ju desamma oavsett om man är rökare eller inte.

När det gäller dubbdäck och dieselbilar så handlar det också om kostnader och ev lidande. När det gäller partiklar som dubbdäck rivit upp så vet jag inte vad dom gör när dom hamnat i lungorna, men det kan knappast vara nåt bra. 

När det gäller dieselbilar och dess utsläpp så är de en bidragande orsak till att ca halv miljon människor i europa dör i förtid. Det gjordes en studie på barn som utsattes för utsläpp och det visade sig att partiklar kommer in i hjärnan vilket innebär bland annat att barn kan få inlärningsproblem. Och svenska forskare har konstaterat att utsläppen bla från dieselbilar kan orsaka hjärtinfarkt och blodproppar. Så utsläppen från dieselbilar kan ställa till en hel del både i lidande och kostnader.

Played for a fool!

Anmäl
2017-08-17 23:43 #77 av: annia1

#73 missade du det jag skrev att tex asbest, radon och avgaser är bidragande faktorer. Tar man bort dom så minskar antalet lungcancer fast man röker. Och det är bara några av de bidragande faktorer som finns.

Det är så med många sjukdomar att det krävs mer än en faktor för att man ska bli sjuk.

Played for a fool!

Anmäl
2017-08-17 23:43 #78 av: annia1

#75 ja det är nog många som tror att man försvarar rökning. Men det är inte så, utan bara få lite balans i "jakten".

Played for a fool!

Anmäl
2017-08-18 06:28 #79 av: Maria

#77 Fast i länken från Cancerfonden så pratar man bara om just rökning och det står så här bland annat.

I takt med att färre röker har insjuknandet och dödsfallen på grund av rökning minskat. Men fortfarande insjuknar varje år cirka 6 800 personer i cancersjukdomar som är relaterade till rökning och cirka 5 200 personer avlider i cancersjukdom på grund av rökning. 

/Maria

 

Anmäl
2017-08-18 06:42 #80 av: kamera0710

#76 "Jag förstår inte hur just rökare kan kosta samhället lika mycket som alla tillsammans. För vård och samhällskostnader är ju desamma oavsett om man är rökare eller inte."

Jag får intrycket att du inte vill kännas vid att rökning sammantaget är en utgiftspost för samhällsekonomin. 

Anmäl
2017-08-18 06:52 #81 av: kamera0710

#70 När det gäller frågan om "hur" så har ju många goda steg redan tagits. T ex inga rökvagnar på tågen, rökförbud på restauranger med mera. Ser också att flera arbetsplatser lyfter frågan och ställer upp med stöd för den som vill sluta etc.

Det har också helt nyligen kommit förslag på att myndigheterna någon vecka om året kunde fokusera på tobaksrelaterad nedskräpning (se #20 och #50). Där tycker jag att den som upptäcks kunde få rycka in och städa några dagar på sin fritid.

Sedan tror jag heller inte att det går att totalförbjuda rökning. 

Anmäl
2017-08-18 09:37 #82 av: Hayabusa

#81 Så är det. Det var inte många år sedan det var tillåtet att röka i restauranger t ex, vilket idag känns helt bisarrt. Om jag inte missminner mig så har rökningen av tobak minskat (i Sverige), men dessvärre ökat när det gäller cannabis/marijuana.

Men återigen - frågan som ställs av TS är synen på rökare, vilket kanske blir lite mer komplicerat.

Nedsmutsning eller "förskräpning" på allmän plats är ett ofog. I min hemmakommun (och säkert många andra) har vi ett problem med att folk slänger precis allt möjligt vid den lokala återvinningsplatsen. Sådant som skall tas med till närmsta återvinningscentral. Allt ifrån slaktavfall (!), byggmaterial till gamla möbler. Med en sådan attityd slängs även fimpar lite varstans.  

Anmäl
2017-08-18 14:22 #83 av: Mirinda

I Polen känner man sig välkommen som rökare.GladDe tillåter inte rökning inomhus. Det finns askkoppar/cementbyttor för fimpar överallt i Warszawa och även i Krakow. Ingen nedskräpning av vare sig fimpar eller annat skräp såg jag där, på sommarens semester. Det kan förstås också bero på att det finns lågavlönad arbetskraft som sopar upp klantiga turisters ev skräp av alla de slag. Där fanns gott om gratis toaletter och man behövde bara fråga eller möta en nyfiken polack, med hyfsade  kunskaper i engelska, så fick man hjälp med allt man behövde.

Jag vill känna mig välkommen att vara en hänsynsfull rökare här hemma också.Vilar huvudet i handen

#79 Statistiken stämmer säkert. Men Cancerfondens ledning, som beställde undersökningen, har givetvis som syfte att minska antalet cancerfall. Bra!Tummen upp De fall av lungsjukdomar och andra cancerformer som svenska patienter drabbas av blir givetvis inte lättare att bota om patienten röker. Så jag försvarar inte min last. Däremot är det märkligt att det snart är "skottpengar" på räkare, men att stora dieselbilar och bussar är OK. Snusprillor som folk lagt ut inne på bion och allt Djävlas godispapper idioter bara dumpar på golvet ska tas upp av en städare även här i vårt miljövänliga (?) och välfärdsrika land. Det är det inte alla som bryr sig om.

När de som har råd att ha en SUV och köper ekologiska produkter reser med inrikesflyget, istället för med det el-drivna tåget, så bidrar de till att luften blir sämre för rökare som för ickerökare. De där "jag vet bäst"-typerna går på rökare så tycker jag de ska "sopa framför sin egen dörr" först, som ett gammalt ordspråk säger.

Smokepeace heter en förening som Bengt Öste startade för länge sedan. Låt oss rökare själva avgöra om och när vi vill sluta! För nog är väl Sverige fortfarande ett valfrihetens och  jämlikhetens land? Jag vill vara stolt över att vara svensk, även när förvirrade turister letar efter en vrå där de får ta ett bloss.RökerCool

Slut på argumenterandet för denna gång!TystSkrattar

Medarbetare på Marsvin i Fokus
”Be true to yourself and you will be false to nobody.” Shakespeare

Anmäl
2017-08-18 14:46 #84 av: Carmarino

Det är ju lite skillnad på att se en snusprilla/lite godispapper ligga på golvet, mot att tvingas andas in rök från rökare som tror att det räcker att de går ett par meter bort när de röker - om de nu ens flyttar på sig så långt.

Visst får ni rökare själv avgöra om och när ni vill sluta, så länge ni låter oss icke-rökare själv avgöra om vi vill bli utsatta för er rök eller inte. Eller gäller valfriheten bara för rökare?

Apropå Smokepeace - saxat från Wikipedia: Sponsring från tobaksbolaget Philip Morris stod för 80 procent av föreningens totala intäkter. Tobaksindustrin betalade miljonbelopp till föreningen för en stor reklamkampanj i TV med syfte att kritisera "den svenska förbudsmentaliteten" inför en planerad skärpning av tobakslagstiftningen.

http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/0008/25/tobak.html

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-18 14:51 #85 av: kamera0710

#84 Intressant med det du tar upp i sista stycket. Men jag är inte mer överraskad än av att tobaksindustrin försökt sprida tvivel om sambandet tobaksrök/lungcancer.

Anmäl
2017-08-18 14:53 #86 av: Hayabusa

"Böse Welt", sa tysken :)

Anmäl
2017-08-18 14:58 #87 av: Carmarino

Smokepeace verkar inte vara aktiv som förening längre. De tre "mest kända medlemmarna" som räknas upp på Wikipedia är samtliga döda. Så är även den ena av grundarna; d.v.s. det finns bara uppgift om en av dem. De andra två verkar inte vara så kända, så det framgår inte om de fortfarande lever.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-18 15:11 #88 av: annia1

#79  jag läser ofta på fler ställen än bara inlagda länkar så jag vet grunderna till det jag skriver. Här är en annan sida från cancerfonden.

Played for a fool!

Anmäl
2017-08-18 15:13 #89 av: annia1

#80 jo då jag förstår att det kostar samhället pengar, men jag får inte siffrorna att gå ihop. Så jag skrev till cancerfonden för att få reda på vad som ingår i siffran 30 miljader. Det är inte bara cancer som ingår i den siffran utan även kol, diabetes och hjärt/kärlsjukdomar.

Så siffran 30 miljader blir missvisande. Visst kol kan jag förstå för det är mest rökare som drabbas av det. Men diabetes 2 finns andra faktorer som gör att man får det. Plus att tex snusare har lika hög risk att få diabetes 2 som rökare.

När det gäller hjärt/kärlsjukdomar så är lika där att läser man på lite om det finns det åtskilliga faktorer som gör att man kan drabbas.
Och det lustiga är att det har kommit en ny rapport när det gäller blodkärl. Och det visar sig att snusare har lika dåliga blodådror som rökare. Nu vet jag inte vad det betyder, men det bör rimligen betyda att de har samma risker som rökare att drabbas av saker inom hjärt/kärlsjukdom området.

Det är idag  lika många som snusar som röker.

När jag läser på cancerfondens sida så utgår jag ifrån att det handlar om cancer och om det ingår annat så bör det framgå. Men när det gäller just siffran 30 miljader så framgår det inte vad som faktiskt ingår.

Det borde även framgå hur mycket alla andra kostar samhället när det gäller dessa sjukdomar så man faktiskt kan jämföra och få en riktigt bild av det hela, idag får man inte det.

Played for a fool!

Anmäl
2017-08-18 15:13 #90 av: annia1

Allmänt sett när det gäller rökning och andra delar av det. 

Jag har inga problem med att det är förbjudet på vissa platser. Och dom som röker ska naturligtvis ta reda på fimpar efter sig. 

Played for a fool!

Anmäl
2017-08-18 15:17 #91 av: Maria

#88 Dito

Så här står det i din länk och du fortsätter att försöka avdramatisera rökningens effekt? Eller fattar jag fel?

"Enligt beräkningar som har gjorts ligger rökning bakom cirka 90 procent av lungcancerfallen. Kvinnornas andel bland lungcancerpatienterna ökar stadigt i takt med att de efter många års tobaksbruk kommer upp i övre medelåldern.

Asbest och andra arbetsmiljöfaktorer har enligt beräkningarna betydelse för 10–20 procent av lungcancerfallen bland män, jämfört med en procent för kvinnor.

Joniserande strålning, bland annat radon, uppskattas också finnas bakom 10–20 procent av all lungcancer.

Förklaringen till att summan blir över 100 procent är att flera faktorer kan samverka. Det är till exempel väl känt att kombinationen av asbest och rökning eller radon och rökning ger en större riskökning än asbest, radon och rökning var för sig."

/Maria

 

Anmäl
2017-08-18 18:15 #92 av: Hayabusa

"Tanken är att normalisera bruket, att ta bort stigmat och visa att man inte är en "knarkare" bara för att man röker, säger hon och fortsätter..."

Saxat från GP

Anmäl
2017-08-18 23:23 #93 av: annia1

#91 avdramatisera är det så du ser på fakta så får det stå för dig. För mig är fakta fakta oavsett och jag utgår ifrån att det som står på cancerfondens sida är fakta.

Sen förstår jag inte vad du vill säga med ditt inlägg eftersom det ju säger det jag sagt. Att asbest och radon kan vara bidragande orsaker. Bara titta på sista stycket du skrivit. Asbest i kombination med rökning eller radon i kombination med rökning ger större riskökning än asbest, radon och rökning var för sig.

Så om man skulle få bort asbest och radon så skulle antal cancerfall minska. Eller menar du på fullt allvar att man inte får ner antal cancerfall om man tar bort kända cancerogena ämnen. För i så fall kan sluta ta bort cancerogena ämnen från samhället.

Played for a fool!

Anmäl
2017-08-19 02:04 #94 av: Mirinda

Det är kanske dags att återknyta till TS rubrik:

#0 Din syn på rökare? lyder den.

Det är mig och andra rökare ni ska uttala er om, i alla fall om det är TS intentioner som ska följas i tråden. Ingen rökare här (vi är visst bara två som vågar erkänna att vi röker) i tråden har hävdat att man blir friskare av att röka eller att det inte är det minsta skadligt. Det är klart att det är!Kämpar

Men frågan gällde ju er syn på mig och alla andra rökare. I dubbelmoralens land ska vi sitta och gömma oss bakom en skämskudde, eller.....

Kanske ni vill oss väl? Det tror jag.Glad

Hur kommer det sig att min syn på mig själv som rökare inte diskuteras? Hur ni andra, som aldrig rökt eller lyckats sluta, ser på mig och andra rökare var vad TS ville veta för nästan ett år sedan. Vi är kanske inte lika mycket värda som ni ickerökare?Looser Eller tycker ni det?Funderar

Jag ser mig själv som en blivande ickerökare. Vem vill ha dålig kondis och stinka?Illamående Tror ni att jag vill ligga som ett vårdpaket i en säng med en sådan där mask över näsa och mun; en sådan där maskin som drar ut koloxiden ur lungorna när det är för sent för mig att sluta inhalera dyrt gift och skatta minst 40% per köpt paket?Förskräckt

Min son har rätt att kräva av mig att jag ska sluta röka - ingen annan.

Min mor låg och dog ifrån mig för många år sedan med en cepap (stavn?) som drog ut det hon annars kvävts av ur lungorna. Kan ni för en enda sekund tro att jag vill utsätta min son för samma öde?Galen

Men här i tråden har vi fastnat i detaljer om samhällskostnader. OK för utsatta medmänniskor som vill slippa passiv rökning! Men varken vi rökare eller samhället blir friskare av argument om statistik.

Får idé Vi kan väl starta en sluta-röka-tråd på lämplig sajt istället!

#91 Vad säger du, Maria? Ett rökfritt liv är väl något att sträva efter och kanske vi kan stötta rökare, som känner sig redo att sluta, på Livskvalitet iFokus!Tummen upp

Medarbetare på Marsvin i Fokus
”Be true to yourself and you will be false to nobody.” Shakespeare

Anmäl
2017-08-19 07:30 #95 av: Maria

#91 Ett rökfritt liv är absolut något att sträva efter och att stötta detta är bara positivt. 

Jag har som sagt varit storrökare (se #12) Jag har en väninna som röker fortfarande. Alla andra runtomkring mig har slutat. När hon kommer på besök tar jag fram askfat och hon blir alltid väldigt förvånad med att hon faktiskt får röka inne hos mig.

Det är inte så ofta  det sker och jag kan vädra efteråt. Jag vägrar att bli en rabiat ickerökare.

Min syn på rökare är att jag tycker så synd att de inte kan sluta med tanke på vad rökning ställer till med och med tanke på alla pengar man lägger ner på denna last.

För min del så har statistik hjälpt till med att klara av att sluta röka. Att få se sanningen i siffror är skrämmande och blev en slags morot för mig. Jag tror personligen att samhällets numera negativa attityd mot rökning gör att det blir både besvärligt att vara rökare samtidigt som man blir utpekad.

Rökare som inte tar hänsyn till andra runtomkring kan vara irriterande men inte så att jag går i taket.

/Maria

 

Anmäl
2017-08-19 15:37 #96 av: Spectabile

Jag irriterar mig inte på rökare. Har inte ont av att det luktar rök en stund då och då. Det finns så mycket annat som förstör luften som är så mycket viktigare att lägga energi på.

Jag vet inte var ni träffar alla dessa rökare, jag har varit på stan i flera timmar och jag såg inte en enda rökare Glad

Anmäl
2017-08-19 16:28 #97 av: Hayabusa

#96 Med andra ord - du såg inte röken av dem?

Anmäl
2017-08-19 16:31 #98 av: Maria

Jag ser att jag pratat med mig själv i inlägg #95.Skämtar Jag menade att svara inlägg #93

/Maria

 

Anmäl
2017-08-19 21:13 #99 av: Spectabile

#97 Ha ha ha stämmer precis Skrattar

Anmäl
2017-08-20 01:53 #100 av: Mirinda

GapskrattarEtt gott skratt förlänger livet. Så det kanske jämnar ut sig.

Hoppas ni har en lika bra helg som jag. Än så länge orkar jag hålla igång. Lite motion gör nytta även här. 

Det har varit öppet hus på sonens sportklubb. Numera jobbar han som tränare där och är med och håller i nybörjargrupper tillsammans med en äldre ungdomstränare. Vi tog också ett pass min sambo och jag. Dessutom har vi firat en bemärkelsedag som par idag. Vi festade med såväl god mat som vin och mys.TårtaDrink Partajar Rökte gjorde jag på balkongen. Undrar bara vem av oss som kommer ha värst träningsvärk i morgon?SkämtarSå natti natti allihop i tråden.SoverMåne

Medarbetare på Marsvin i Fokus
”Be true to yourself and you will be false to nobody.” Shakespeare

Anmäl
2017-08-20 10:06 #101 av: Carpinus

#100 Hoppas att du, till skillnad från Alicia (#0), slapp paparazzis när du balkongrökte...Glad

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-20 10:12 #102 av: Hayabusa

#100 Sannerligen Glad

Anmäl
2017-08-20 12:06 #103 av: Pettsson55

Rökare eller icke rökare  den här tråden kommer aldrig att ta slut .

själv har jag varit rökare och slutat efter noga övervägande .

Jag mår bättre men har inte mer pengar för det , Men jag är inte slav under den lasten

I mitt tycke så får rökarna vara rökare  tills dom kommer på bättre tankar

och vi icke rökare  kan väl låta dom vara i fred 


Anmäl
2017-08-20 12:20 #104 av: Mirinda

#103 Tråden kan fortsätta tills den har 300 inlägg. Så har några nya hittat den är det jättekul att ni inte bara läser, utan även skriver vad ni tycker.
På min balkong lyser solen. Jag sitter gärna i där och njuter av sensommarvärmen. I min lilla rökhörna längst bort från balkongdörren får jag oftast vara ifred. Men inte röker jag så fort jag är där.😎

Min familj har överseende med min last.

Medarbetare på Marsvin i Fokus
”Be true to yourself and you will be false to nobody.” Shakespeare

Anmäl
2017-08-21 05:56 #105 av: kamera0710

#96/#97 Även om man inte ser röken av rökarna så ser man som sagt de här mindre trevliga spåren.

Anmäl
2017-08-21 08:05 #106 av: Hayabusa

Om hur rökförbudet infördes i Sverige, från Sveriges Radio:

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/929117?programid=5108

Anmäl
2017-08-21 08:45 #107 av: Hayabusa

#105 Som klippt & skuret ur "Mannen som gick upp i rök" Skämtar

Anmäl
2017-08-21 12:42 #108 av: kamera0710

#107 Syftar du på Sjöwall-Wahlöös deckare var vederbörande inte rökare vad jag minns. Skämtar

Anmäl
2017-08-21 12:51 #109 av: Hayabusa

#108 Ja, det gjorde jag. Nej, det stämmer nog (det var ett tag sedan jag läste den boken) men titeln var ju passande SkämtarFimparna får symbolisera den stereotypa bilden av spanaren som står och röker i en mörk vrå på gatan. Eller nå´t... Glad

PS Faktiskt mer än ett tag sedan, torde vara 20 år se´n jag läste boken. Vill minnas att jag sett filmen, men när? Nåväl, det var ett bra tag sedan.

Anmäl
2017-08-21 14:04 #110 av: kamera0710

#109 En av få filmer jag inte sett som baserats på Sjöwall-Wahlöös böcker. Ser i alla fall att den kom 1980 och var en västtysk-ungersk-svensk samproduktion.

Anmäl
2017-08-21 14:33 #111 av: Hayabusa

#110 Min tre döttrar hade en "Beck-period" när de var yngre, framförallt de tidiga filmerna som "Roseanna", "Mannen på bakongen" osv.  "Mannen som gick upp i rök" var en av de vi såg, men kanske inte någon favorit. Kan bero på att Gösta Ekman gjorde sig så bra som Beck, tyckte åtminstone vi. Jag tror att vi har sett samtliga filmer, även de äldre, och de har gjort intryck på alla tre tjejerna.

Anmäl
2017-08-21 14:39 #112 av: kamera0710

#111 Själv tycker jag att Carl-Gustaf Lindstedt (Mannen på taket) är den bäste Martin Beck. Men Gösta Ekman var också bra, som du säger.

Anmäl
2017-08-21 14:44 #113 av: Hayabusa

#112 "Manen på taket" såg jag på Bio -77. En riktig klassiker, får man nog säga. Öppningsscenen och Helikopterscenen glömmer man inte. 

Anmäl
2017-08-21 14:50 #114 av: kamera0710

#113 Kan då rekommendera dubbel-DVD:n med en massa extramaterial. Ofta är det ju så glättigt positivt, men så är inte fallet här utan det är väldigt nyanserat. En som medverkade vid inspelningen berättar att han hade mardrömmar i månader efter avslutad inspelning, efter alla scener som togs på hög höjd...

Minns inte om det var där eller på annat håll någon yttrade följande om regissören Widerberg: "Han var en galen djävel och gud vad jag saknar honom."Skrattar

https://www.discshop.se/filmer/dvd/mannen_pa_taket_2_disc/P39737

Anmäl
2017-08-21 18:24 #115 av: Spectabile

#105 En sådan hög med fimpar ser jag definitivt inte röken av. Tror det är flera år sedan sist.

Dock såg det väldigt "grisigt" ut med fimpar och ännu mer allsköns skräp  när vi stannade på en parkering för en tid sedan. Så det verkar som om alla är lika "duktiga" på att "grisa" ner oavsett om det är rökare eller icke rökare. Usch! Hur svårt kan det vara att ta med skräpet hem Ledsen

Anmäl
2017-08-21 20:52 #116 av: Hayabusa

#115 De har kanske sitt hem väldigt långt bort?

Anmäl
2017-08-22 05:57 #117 av: kamera0710

#115 De bilder jag lagt ut här är från en tunnelbanestation i Stockholmsområdet.

Anmäl
2017-08-22 06:48 #118 av: Mirinda

Jag brukar stoppa fimpen i paketet om det inte finns någon askkopp eller en papperskorg jag kan slänga själva filtret och den ordentligt släckta stumpen i. 

Men om det vore som förr eller som i Polen idag, så skulle det inte se så snuskigt ut på många ställen. Om nu inte vuxna som slänger blöjor i naturen eller lämnar plast och grillrester lite varstans samt har svårt att gå (de parkerar ibland mitt på vårt stora fält med många småbarn som gärna plockar upp vad som helst) betedde sig som svin. För tro det eller ej; det kan stå en soptunna 5-10 meter från skräphögarna!Arg 

Kanske skulle många arbetslösa kunna städa upp efter dessa latoxar, vare sig det handlar om fimpar, picnicskräp eller hundbajs för den delen, kunna göra nytta. De skulle kunna visa aningslösa idioter till rätta i våra få grönområden och kanske även i sta´n. 

Ungdomarna, som alla här skyller på, skräpar då inte ner i vårt område. Jag har visat några tonårstjejer ett ställe de kan hålla till på, där de får sitta ifred och göra läxor och prata om livet. Innan dess höll de till på ett olämpligt ställe, där de kastade såväl skräp som fimpar. Jag lånade ut min kvast och de städade upp efter sig flera gånger. Men grannarna runt ikring blev ändå störda (OK kanske de pratade och skrattade lite högt ibland, men aldrig sent på kvällarna). För inte kan det väl bero på att flickorna har annat ursprung än jag och andra s k svennar. De har lite svårt att få umgås fritt hemma. Det står en papperskorg på det insynsskyddade ställe jag visat dem och jag har ställt ut en fimpburk åt folk som röker (en del vuxna kvinnor pustar ut där också). Inte en enda gång har det legat skräp eller fimpar runt bänkar och bord på det stället.Glad

Medarbetare på Marsvin i Fokus
”Be true to yourself and you will be false to nobody.” Shakespeare

Anmäl
2017-08-22 07:03 #119 av: Hayabusa

#118 Det stämmer väl in på mina erfarenheter. 

Saxat från HD:

"Fler fall av nedskräpning rapporteras sommartid. Till Söderåsens miljöförbund har ett 20-tal klagomål kommit in i sommar om allt från bildelar till älgkadaver. Även Åstorp har haft sin beskärda del.

Mitt på Smedjehusvägen i Åstorp låg i förra veckan elavfall och vad som ser ut som utrensat kontorsmaterial och emballage. Den läsare som stötte på soporna under sin morgonpromenad konstaterade att dumpningen måste ha skett under natten. "Vad är problemet? Kan folk och företag inte lära sig att det ska slängas på återvinningscentralerna?" skriver hon.

Men det var inte någon enskild företeelse. Nedskräpning rapporteras oftare under sommarmånaderna än annars. Den bilden bekräftas också av Åstorps kommuns miljöchef Anders Aronsson."

PS Artikeln ligger bakom en betalvägg.

Anmäl
2017-08-22 08:00 #120 av: Carpinus

Så sant som det är sagt:  man skall inte skräpa ner i vår natur - fimpa skräpet!

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-22 09:42 #121 av: Carmarino

#120 Bra video. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-22 11:41 #122 av: Mirinda

#120GapskrattarTummen uppCool

Medarbetare på Marsvin i Fokus
”Be true to yourself and you will be false to nobody.” Shakespeare

Anmäl
2017-08-22 11:45 #123 av: kamera0710

Gammal film om avfallshantering till sjöss. 

Anmäl
2017-08-22 13:02 #124 av: Hayabusa

Härliga tips, så här i tider av skolstart Skämtar ...eller en annalkande lång & mörk höst.

Anmäl
2017-08-22 13:33 #125 av: Carmarino

För att återknyta till trådens ämne (ca 2:58) så finns här lite tips på morgongympa. Skrattar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-22 13:43 #126 av: Hayabusa

#125 Haha, Totte Wallin. Tänk så annorlunda saker & ting var - för inte så länge sedan, egentligen.

Anmäl
2017-08-22 13:55 #127 av: Carpinus

#126 Om det var, ja! Host...

https://www.youtube.com/watch?v=stcIy6WIex0

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-24 08:07 #128 av: Carpinus

Skräpfåglar"- de eller vi?

Klicka på bilden för större version.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-25 07:49 #129 av: kamera0710

#128 Har intrycket att många retar sig mer på vissa bevingade eller fyrbenta djur och deras spillning än på tvåbenta djur och det skräp de slänger omkring sig...

Anmäl
2017-08-25 09:01 #130 av: Carpinus

Ja, dessvärre! Sedan är det ju så att det som slängs omkring skapar förutsättningar för djuren att plocka åt sig och sprida omkring. Här har vi papperskorgar med lock ute på stan. Varje morgon cyklar det omkring en man och plockar burkar ur dem, vilket förstås är både lagligt och miljömässigt bra. Men han sprätter sådant han inte vill ha på backen och låter sopkorgslocken stå uppfällda, och kajor och skator är ju inte dummare än att de tar för sig. Sedan följer förbannade insändare i lokaltidningen om hur fåglarna skräpar ner...

Fast nu har vi ju lämnat ämnet, det här om synen på rökare!

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-25 12:29 #131 av: kamera0710

En fråga om rökning till en jurist, i senaste Hem och hyra.

Anmäl
2017-08-25 16:54 #132 av: Mirinda

Tja vars.... Det kan inte gärna vara värre än när min förrförra granne under mig, som ofta satt på min balkong på somrarna och njöt av mina blommor, påstod att hon hade tomt (kommunal hyresvärds gräsmatta) och envisades med att ställa sin osande grill snett under min balkong. Enligt hyresvärdens regler får man grilla på anvisad grillplats eller ställa grillen minst 20 meter från huset. Då hade hennes grill hamnat inne bland träden på baksidan.Funderar Skogspartiet bakom och mina blommor doftar gott, särskilt efter en regnskur. Jag röker inte hela tiden när jag sitter där.

Jag är inte ogin. Hennes dåvarande sambo skämdes över hennes beteende och ställde upp grillen en bit upp i slänten, kollade vindriktningen och tände först därefter grillen. De få gånger han fick bestämma blev jag inte ett dugg störd. Förresten rökte både hon och jag. Det var tur för henne att det inte bodde en astmatiker ovanför. Kan nämna att hon var blond och, så vitt jag vet, fullblodssvensk - tillika hänsynslös fullblodsidiot. Skrattar

Medarbetare på Marsvin i Fokus
”Be true to yourself and you will be false to nobody.” Shakespeare

Anmäl
2017-09-04 14:29 #133 av: kamera0710

Är det fler än jag som har blivit tillfrågad av okända minderåriga om ni kan tänka er att köpa ut cigaretter till minderåriga? 

Minns framför allt två unga tjejer vid en pendeltågsstation där jag väntade ett tag. De verkade riktigt desperata och frågade varje person som passerade, dock utan framgång så länge jag var kvar. Och det är väl inte så överraskande om ingen vill riskera att åka dit för ungdomars önskan att få förgifta lungorna.

Nu är det dock 4-5 år sedan jag senast tillfrågades.

Anmäl
2017-09-04 14:40 #134 av: Carpinus

#133 Låter i mina öron närmast som någon undersökning om de ställer frågan om man kan tänka sig att köpa ut cigaretter till minderåriga.

För övrigt verkar det inte särskilt svårt för minderåriga att köpa tobaksvaror, lagen till trots...

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-04 16:57 #135 av: Spectabile

Jag har aldrig blivit tillfrågad av någon minderårig att köpa cigaretter åt dom. Skulle det hända så blir det ett blankt Nej

Anmäl
2017-09-05 13:57 #136 av: Mirinda

GapskrattarDet där känner jag igen. Jag stod och rökte på ett torg i närheten av en lokal järnvägsstation. Då kom det fram en kille till mig som var klart minderårig (14--16 år). Han ville ha en cigarett. 

På min tid; sent 70-tal till tidigt 80-tal var det tillåtet för minderåriga att köpa cigaretter. Det var tillåtet att röka inne på Centralstationen. Jag stod ofta och väntade där för att möta en god vän som bodde längst ut på en annan lokaltågslinje. Ibland rökte jag medan jag väntade.

Kutymen var då att man höll pengar i handen och frågade: "Får jag köpa en cigarett av dig?"

Oss rökare emellan var standardsvaret: "Nej men du kan få en."

Nästa gång kunde det ju vara jag som behövde en cigarett.

Åter till nutid!
Denna kille, som tiggde en cigarett fick ett nej av mig. Jag påpekade vad kutymen brukade vara. Han svarade: "Jag har bara ett betalkort". Varpå jag svarade: "Gå till Pressbyrån, som låg intill, och köp cigaretter då!"

Till saken hör att killens kompisar stod en bit bort och väntade för att se om han skulle ha någon framgång.

Jag håller mig till lagar och regler och vill inte varken bjuda på eller sälja cigaretter till ungdomar under 18 år. Dock har jag inte förbjudit min son (16 år) att röka, eftersom jag inte ägnar mig år dubbelmoral och kluvna budskap. Sonen har tillräckligt med vett i skallen för att låta bli att röka ändå.Glad

Medarbetare på Marsvin i Fokus
”Be true to yourself and you will be false to nobody.” Shakespeare

Anmäl
2017-09-05 15:10 #137 av: Janne Nilsson

Man kan alltid svara med riktigt hög röst.
-Nej! Jag kommer inte att köpa ut cigaretter/alkohol till er!

Förhoppningsvis skäms de eller så avskräcker man andra från att göra dom den (o)tjänsten genom att de flesta nu vet vad de är ute efter och det förmodligen är lika skämmigt att köpa ut.

Det händer mig då och då att jag blir tillfrågad. Men värst var det väl när jag rökte och folk kom och tiggde cigaretter som jag oftast förvägrade dem. Då blev man kallad snål, vem är det som är snål egentligen, den som köper sina cigaretter eller den som tigger av andra?

Janne Nilsson

"Bet Kinder bet, morgen kommt der Schwede.

Der Schwede der kommt mit dem morgenstern,

Er frist die kleine Kinder gern."

Anmäl
2017-09-19 15:22 #138 av: kamera0710

"I en ny studie från Världshälsoorganisationen har man undersökt miljöeffekterna av tobak. I studien tittade man bland annat på de problem med avskogning, föroreningar och nedskräpning som tobaksprodukter orsakar. WHO konstaterar att 90 procent av tobaken odlas i låginkomstländer där odlingarna upptar hela 4,3 miljoner hektar jordbruksmark som hade kunnat användas för att odla andra grödor.

Eftersom tobak är en monogröda som inte odlas tillsammans med andra grödor så leder tobaksodling ofta till utarmade jordar och minskad biodiversitet. Dessutom kräver tobaksodlingarna stora mängder bekämpningsmedel. En sak som många inte vet är att det krävs mycket trä för att tillverka tobaksvaror."

http://www.aktuellhallbarhet.se/sa-paverkas-naturen-av-din-rokning/?utm_campaign=AktuellH%C3%A5llbarhet-veckobrev_170915_Username&utm_medium=email&utm_source=Eloqua&elqTrackId=dfba9795661c4c0fbc39126c18881c99&elq=8c2b8bd75f8a44d6b904b4a7487879e5&elqaid=10454&elqat=1&elqCampaignId=7341

Anmäl
2017-09-20 18:52 #139 av: Hayabusa

"Polis och miljöförvaltning inspekterade elva butiker som säljer tobak – tio av dem avslöjades med illegala cigaretter.
Helsingborg ligger i Sverigetoppen när det gäller andel oskattade cigaretter, visar en undersökning."

"I en av de elva butikerna som kontrollerades under tisdagen hittades utöver tobak också 90 ölburkar. Butiksinnehavaren i den butiken är därför även misstänkt för brott mot alkohollagen.

I en annan butik fanns läkemedel som man inte har tillstånd att sälja. I det fallet har polisen skrivit en anmälan om brott mot läkemedelslagen.

Totalt beslagtogs 4 500 cigaretter och drygt 100 cigarrer vid kontrollerna."

Från HD, 20.09.2017

Anmäl
2017-09-21 05:29 #140 av: Tjeja

#139 Jag kan inte låta bli att undra varför man inte hittade illegala cigaretter i den elfte butiken?

Kan tänka mig en uppsjö anledningar, men ingen av dessa handlar om uppriktig laglydighet...

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-09-23 14:32 #141 av: thenameless

#140 Den butiken blev kanske tipsad om räden och hann gömma undan smuggel godset?

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence....

Anmäl
2017-10-11 10:12 #142 av: Carpinus

Thailand har utfärdat en ny lag mot tobaksrökning på tjugo av de populäraste badstränderna (utanför särskilda rökrutor). En orsak är att man tröttnat på nedskräpning i form av fimpar på stränderna. Även kastandet av fimpar i havet från t.ex. turistbåtar kan komma att omfattas av samma lag.

Det kan bli kännbara straff vid överträdelse av lagen - tiotusentals kronor i böter och t.o.m. upp till ett års fängelse, skriver Expressen.

https://www.expressen.se/allt-om-resor/resmal/asien/nytt-forbud-pa-thailands-strander-i-vinter/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-10-13 08:50 #143 av: Hayabusa

Ny razzia gjord i Helsingborg, nu får 5 butiksägare stå till svars. Särskilt en butik utmärkte sig med 30.000 cigaretter, närmare 10 kg röktobak och nästan 30 kg tobak för vattenpipa. 

Cigaretterna misstänks vara insmugglade och oskattade.   

Anmäl
2017-10-15 23:58 #144 av: Carpinus

Några som man inte ser röken av numera:  restaurang- och reklamrökarna.

http://www.minnenasjournal.nu/nu-klamtar-klockan-for-rokarna-da-blossade-vi-overallt/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.