Annons:
Etikettnyheter
Läst 1681 ggr
kamera0710
2017-05-02, 16:22

Över 500 deltog i nazistmarsch

”Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg förnekade vid sitt förstamajtal på Stora torget i Falun Förintelsen, som han kallade en saga, och hyllade Nazityskland. ’Lev för kampen. Dö för seger’, avslutade han sitt tal.”

”Flera talare hyllade det nazistiska Tyskland. En av dem, Fredrik Vejdeland, kom nyligen ut från ett fängelsestraff för hets mot folkgrupp.”

”Under demonstrationsvägen skanderade nazisterna slagord som ’folkgemenskap, nationalsocialism’, ’nordisk revolution – ingen pardon’. De kallade politiker från höger till vänster för ’folkförrädare’.”

http://expo.se/2017/jag-tror-inte-pa-sagan-om-forintelsen--over-500-deltog-i-nazistmarsch_7349.html

Annons:
Carmarino
2017-05-02, 16:28
#1

Det är sorgligt att läsa hur historielösa vissa personer har blivit. Är det skolan som helt har misslyckats, eller har de fötts i en familj som har stora skygglappar för ögonen? Hur någon i dagens läge kan kalla Förintelsen för en saga är totalt obegripligt.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[Carpinus]1
2017-05-02, 17:10
#2

De är bara värda förakt…

landsbygdsbo
2017-05-02, 19:49
#3

Ja det är förunderligt, vilka olika typer det marscherar under de röda fanorna.

Nassar, kommunister och tom socialdemokrater ;)

[Hayabusa]
2017-05-03, 21:45
#4

#3 Ja, det är en brokig skara :)

Det blir en viss oro i ledet strax innan Vänsterpartiet ska påbörja sin marsch från Stortorget till GA-torget vid 15-tiden.

En handfull svartklädda personer står vid leden. En flagga markerar Antifascistisk aktion (AFA), på en annan finns symbolen för Syndikalistiska ungdomsförbundet (SUF).

Är detta okej för Vänsterpartiet?

– De är ju inte maskerade, säger Claudia Velásquez, V-ordförande i Helsingborg.

Hon säger vidare:

– Ungdomar måste höra till ett sammanhang. Vi är för fredlighet och emot våld. Och vi demonstrerar för demokrati.

Claudia Velásquez kommer tillbaka efter en stund.

– Nu har jag pratat med ungdomarna. De säger att de inte är med i AFA.

De och de svartbottnade fanorna följer dock med i tåget, liksom budskapet från SUF-banderollen: "Avskaffa chefer – ge arbetarna makten”.

https://www.hd.se/2017-05-01/i-vansterns-tag-krav-pa-sextimmarsdag-och-afa-fana

landsbygdsbo
2017-05-03, 22:29
#5

De röda har haft svartklädd "elit" tidigare😎

kamera0710
2017-05-04, 07:25
#6

#5 Men här i Norden har väl ingen röd i modern tid varit i närheten av exempelvis nazisten Klas Lund och hans polare? (Är inte detaljerat insatt när det gäller RAF:s planer på att kidnappa Anna-Greta Leijon.)

"1991 och 1992 stod två ledande nazister inför rätta för ett väpnat bankrån i Vemdalen. Rättegångarna mot dem kantades av terrordåd, hot om fritagning och ett säkerhetspådrag som länet aldrig tidigare hade sett maken till."

"De två som senare åtalades för rånet, 21- och 23 år gamla, hade nyligen varit med och grundat nätverket Vitt Ariskt motstånd, VAM. Tillsammans med meningsfränder hade de sedan brutit sig in och stulit en stor mängd vapen från polisstationen i Lidingö. Vid ett misslyckat inbrott på ett militärt förråd hade gruppen även försökt att komma över uniformer.

Vapnen skulle användas för att beväpna VAM-medlemmar runt om i landet och de drygt 400 000 kronorna som de hade kommit över vid rånet skulle utgöra startkapitalet för kampen som skulle följa."

"20 december sprängdes en bomb på en pizzeria i Nacka utanför centrala Stockholm. Efter attentatet tog några som kallade sig för "Ariska befrielsefronten" på sig ansvaret för det och hotade med långt allvarligare dåd om Klas Lund och hans medbrottsling inte släpptes."

https://storify.com/Mittmedia/bankranet-i-vemdalen-starten-pa-en-landsomfattande

Annons:
[Hayabusa]
2017-05-04, 08:13
#7

#5 Precis, och nu var de även välkomna i Helsingborg under V-paraden. 

"Syndikalistiska ungdomsförbundet Göteborg skickar på Twitter en dödshälsning till landets samtliga poliser. 

– Det är lika omdömeslöst som att någon kallar ett statsråd för hora. Det är osmakligt och dumt men förmodligen en ärlig beskrivning av vilka värderingar den organisationen står för, säger Erik Nord, chef i polisområde Storgöteborg." 

http://www.expressen.se/gt/ungdomsforbundets-ord--vill-att-alla-poliser-ska-do/

kamera0710
2017-05-04, 17:03
#8

#7 Käpprätt åt helvete, även om det stannar vid yttrandet.

[Hayabusa]
2017-05-04, 20:16
#9

#8 Sannerligen, det är vidrigt att V låter dessa gå med i sitt 1 maj tåg. Det ser jag som ett ställningstagande.

[Carpinus]1
2017-05-05, 06:59
#10

#7 Allting går igen…

Jag känner en sedan länge pensionerad polis, som i sin aktiva tid var polisbefäl och kontaktman fört polisen mot försvaret för en numera nedlagd anläggning som då hade vital betydelse.

På den tiden härjade de så kallade "R:arna", revolutionsromantiker men med visst våldspotential. Polisen hade "kunskapare" som rapporterade inifrån deras möten och även tog tillvara på vissa dokument. Där framkom det handlingar som visade var vissa poliser i nyckelbefattningar skulle grävas ner efter att de hade avrättats, så även min bekant. 

Polisen på den tiden höll tätt mot media, idag skulle det säkert snabbt läcka ut och vålla stor uppståndelse. Men ultravänsterns polishat består, oavsett vad de kallar sig…

kamera0710
2017-05-05, 07:28
#11

#10 Utan att på något sätt försvara dessa vålds- och revolutionsromantiker: Kom de någonsin i närheten av det jag citerar i #6?

Mer ur den länkade artikeln om dessa nazister:

"Dagen före nyårsafton briserade ännu bomb, denna gång i ett postfack på Stockholms centralstation, åtföljd av samma budskap.

Efter det sattes Östersunds häkte under hård bevakning, med tungt beväpnade poliser som patrullerade området dygnet runt i väntan på rättegången.

– Vi har kallat in extra personal för det här. Vi får fördärva nyårshelgen för många i år, konstaterade ett av polisens vakthavande befäl i en intervju med ÖP.

Veckan innan hovrättsförhandlingen tvingades flera stora inrättningar i utrymma sina lokaler efter bombhot, bland annat Arlandas inrikesterminal, flera centrala varuhus i Stockholm och Midlanda flygplats i Sundsvall.

När rättegången drog i gång 8 januari, i ett kallt och vintrigt Östersund, så var säkerheten rigorös. Bombhundar genomsökte samtliga lokaler innan någon fick gå in i dem. Man utfärdade ett absolut bilförbud i hela kvarteret av rädsla för bilbomber och posterade ut en järnring av poliser med automatvapen och skottsäkra västar runt tingsrättens byggnad.

Även landshövdingens residens stängdes av och sjukhuset var satt i beredskap för den händelse att det skulle bryta ut våldsamheter."

https://storify.com/Mittmedia/bankranet-i-vemdalen-starten-pa-en-landsomfattande

[Hayabusa]
2017-05-05, 07:52
#12

Samtidigt som det (med rätta) pratas & skrivs om att förbjuda nazister att demonstrerar på våra gator så låter V (i Hbg) SUF och AFA marschera i deras eget tåg på 1 maj. Grupperingar som står för våld, hot & anarki. Att argumentera bort det med "det finns andra som är värre" håller givetvis inte.

Här är en artikel som har 11 år på nacken men gäller än idag:

http://www.sydsvenskan.se/2006-05-06/unga-arga--och-fruktade-av-sapo-och-politiker

Saxat ur artikeln:

"Enligt Säpos kartläggning är partiet ett löst sammansatt nätverk inom den autonoma miljön. Medlemmarna är ofta kända från grupper som ägnar sig åt antifascism, antiporr, djurrätt och feminism.

Den som tidigare varit aktiv inom Global Intifada, Reclaim the streets eller Planka.nu kan nu vara djupt involverad i Osynliga partiet.

De här nätverken ingår i den så kallade autonoma rörelsen. De har alla en anarkistisk syn på samhället och är på olika sätt kopplade till Syndikalistiska ungdomsförbundet (Suf) och webbportalen Motkraft.

Osynliga partiet är inte någon ny glosa i den autonoma världen. Suf har i flera år använt namnet för alla dem som engagerar sig politiskt, men inte passar in i partipolitikens mallar. Men i början av året blev Osynliga partiet också ett kampanjnamn."

"Men pengarna spelar enligt Säpos syn ingen större roll för att Osynliga partiet sprider sig över landet.

– Att kasta en gatsten kostar inte så mycket pengar, säger Jakob Larsson.

Det osynliga partiets stenar har under den senaste månaden kastats av olika ”partifraktioner” på elva platser – från Umeå i norr till Trelleborg i söder. I Skåne har aktionerna genomförts av Trelleborgs-, Hässleholms- och Persborgsfraktionen.

Den hittills mest våldsamma attacken gjordes den 1 maj. Då slog ”Peppbrigaden” och ”Gatans parlament” till och vållade förstörelse för mer än en miljon kronor genom plundringar och fönsterkrossning i centrala Stockholm."

Annons:
[Carpinus]1
2017-05-05, 07:58
#14

#10 I båda fallen talar vi om historia, och att jämföra vem som var värst känns både omöjligt och onödigt. I mina ögon är det fråga om variationer i avarter av mänskligt beteende, där det kanske finns mer som förenar än skiljer. Hatet är det samma, målen för det olika. 

De subkulturer som härjar nu i form av marscherande nazister å ena sidan och stenkastande svarthuvor å den andra är också lika förkastliga. Dessutom låser de resurser som polisen kunde ha behövt till annat.

[Hayabusa]
2017-05-05, 07:58
#15

För två år sedan:

[Carpinus]1
2017-05-05, 09:42
#16

Trådens senare del aktualiserar ju en del tidigare debatter - som den här:

http://politik.ifokus.se/discussions/564060218e0e74721b0031e9-vill-ha-vapnad-revolution-i-sverige

kamera0710
2017-05-05, 10:01
#17

#15 Det där var tveklöst ett lågvattenmärke, även om det vad jag vet inte övergått i handling.

[Hayabusa]
2017-05-05, 10:17
#18

#17 Jag anser att det är principen, att V lät dem gå med i 1 maj tåget.  Som jag tidigare skrivit - ett ställningstagande. 

Det är ju det diskussionen handlar om, när det gäller demonstrationer och liknande - ett principiellt beslut om att ej tillåta nazister i Almedalen osv.  Att dessa ej ska få tillträde till det "fria rummet" med sina åsikter även om dessa inte övergår i konkret handling. 

Nej, jag vill inte se dessa högerextremister på våra gator men detsamma gäller AFA, SUF m fl. Att V tar in dessa under sin flagga är vidrigt. 

Hur ställer du dig till denna situation?  Anser du att en flagga/plakat (eller dylik) likt den som visas på bild i #15 är OK så länge den ej övergår i konkret handling?

kamera0710
2017-05-05, 11:52
#19

#18 Som vi diskuterat i länkad tråd är det alltid svårt med gränsdragningen, när det gäller vidriga yttranden. Själv skulle jag i alla fall inte gå i en demonstration med sådana plakat. För banderollens budskap är rent ut sagt helt jävla vidrigt i mina ögon.

http://politik.ifokus.se/discussions/58ea02878e0e741ac6000150-det-stora-sveket-mot-flyktingarna?participating-1

[Hayabusa]
2017-05-05, 12:03
#20

#19 I debatten kring nazisters vara eller icke vara när det gäller demonstrationer anser jag att det är viktigt att även sätta AFA, SUF m fl under luppen. Att du själv inte skulle välja att gå i en demonstration med dylika plakat är av mindre betydelse.  Betydelse har däremot frågan:

Ska nazister förbjudas att demonstrera på våra gator? Om svaret är "ja" - ska även autonoma grupperingar likt AFA, SUF m f också förbjudas?

Annons:
kamera0710
2017-05-05, 12:05
#21

#20 Demonstrationer anser jag är en del av yttrandefriheten. Den omfattar även nazister, så länge de håller sig inom lagens ramar.

[Hayabusa]
2017-05-06, 08:09
#22

#21 Så vad är då poängen med din tråd?

Janne Nilsson
2017-05-06, 10:02
#23

Problemet med att förbjuda vissa typer av organisationer är att definitionen inte är skarp eller avgränsande. Tex kallar vänster allt bortom S för fascister mm.

Då är det bättre med tex lagen om Hets mot folkgrupp eller Maskeringsförbud då man kan gripa personer som tydligt begår faktiska brott på grund av handlingar. Kan man ens låta en åsikt vara ett brott?

Men grundproblemet är ändå till slut att vissa vill stoppa sina meningsmotståndare med våld. Många av dessa demonstrationer hade varit bättre att bemöta med att ingen visade sig på gatorna än mindre konfronterade dem så att de fick uppmärksamhet. Men det lär väl inte hända då de båda protagonisterna tycks drivas av oresonligt hat mot varandra?

Janne Nilsson

"Bet Kinder bet, morgen kommt der Schwede.
Der Schwede der kommt mit dem morgenstern,
Er frist die kleine Kinder gern."

kamera0710
2017-05-07, 11:30
#24

#22 Elementärt min käre Watson: Att framhålla min avsky för nazismen, även om jag värnar yttrandefriheten. Det går att ha flera tankar i huvudet samtidigt. 

Men när det kommer till det jag tar upp i #6 ska samhället sätta hårt mot hårt.

[Hayabusa]
2017-05-07, 12:04
#25

#24 Med andra ord -  ett personligt ställningstagande och inte en tråd för diskussion.

kamera0710
2017-05-07, 12:33
#26

#25 För min del går det alldeles utmärkt att diskutera politiska ideologier utan att ifrågasätta rätten att yttra sig.

[Hayabusa]
2017-05-07, 12:49
#27

#26 Säkert. Ett personligt ställningstagande är, enligt min mening, vad det låter som. Man kan bli ifrågasatt, så klart, men står man för en sak så gör man. Vad finns att diskuterar kring det? 

Dessutom, när jag läser #0 så framgår inte din hållning särskilt väl. Jo, att du inte gillar nazism förstår nog alla. men din åsikt om nazisters rätt att demonstrera ser jag inte. Visst dyker den upp senare, men #0 borde ändå sätta an tonen och vara utgångspunkten.  

För att koka ner tråden så skulle man (du) kunna skriva så här:

"Jag (dvs kamera 0710) avskyr nazism men anser att de har sin fulla rätt att demonstrera - vad anser ni andra?".

Annons:
kamera0710
2017-05-07, 13:02
#28

#27 Kan lägga till att demonstrationstillstånd på första maj inte verkar särskilt vettigt.

Ska man varje gång behöva upplysa om att man värnar yttrandefriheten för att man kritiserar något?

Ghosthunter
2017-05-07, 17:28
#29

Nordiska motståndsrörelsen hade lagt en lapp i min brevlåda angående marschen i Falun och dessutom klistrat upp klistermärken på lyktstolpar och elskåp på gatan. Jag stannade hemma😃

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

[Hayabusa]
2017-05-07, 18:07
#30

#28 "Ska man varje gång behöva upplysa om att man värnar yttrandefriheten för att man kritiserar något?"

Nej, men i denna tråd anser jag att det vore berättigat. Varför? Jo, därför att din hållning till yttrandefrihet är en viktig beståndsdel i din tråd/ditt ställningstagande. Därav min fråga i #22.

landsbygdsbo
2017-05-07, 22:28
#31

#28

Hm om då nassar utan tillstånd skulle göra bruk av sin rätt att demonstrera utan tillstånd och är 1/2 timme tidigare än Sossarna på torget, vem har då rätt att vara där. De som var där först utan tillstånd eller de som kommer försent, också de utan tillstånd eftersom dessa enligt dig är onödiga?

Magi-cat
2017-05-08, 08:05
#32

Malena Ernman, om anpasslighetens följder:

"Det verkar inte finnas någon hejd på hur samhället får anpassa sig för att vi ska låta terrorgrupper marschera längs våra gator och torg och uttrycka olaga hot och hets mot folkgrupp. Barn måste evakueras… 

Idag å andra sidan, hölls en manifestation i Stockholm av bl a socialarbetare för ensamkommandes rätt till asyl. Manifestationen angreps av ett 30 tal anhängare till Nordisk Ungdom, som enligt Expo är en nazistisk organisation. 

Ingen polis fanns på plats. Efter att polis tillkallats så fick dom som attackerat demonstrationen stå kvar, tjugo meter bort och skrika "PK-pack", enligt politikern Clara Lindblom.

Vårt samhälles sätt att hantera det som av ledande experter kallas för terrorgrupper är en skam."


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Ghosthunter
2017-05-08, 08:49
#33

Yttrandefriheten har en baksida, ett riktigt dilemma. Erkänner man den som den rätta ideologin, så erkänner man allas rätt att uttala sig och i denna tråden, rätten för alla att demonstrera. Men sen kan man ju tycka och tänka, si och så, om vissa gruppers moral och vad som korresponderar med ens egna ståndpunkter…men det är en annan sak.

Men yttrandefriheten är inte total och inte heller rättvis. Man kan inte yttra sig hur som helst mot vem som helst.

Testa att gå fram till en polis och säg att han ska stoppa in skallen där det är mörkt, så förstår ni vad jag menar😃Man åker naturligtvis fast eller får en omgång direkt på plats och därmed har polismannen rätt och därmed är inte yttrandefriheten total.

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

kamera0710
2017-05-08, 17:13
#34

#28 Har de inte tillstand ar det ju en annan sak. (Ej i Sverige nu.)

Annons:
landsbygdsbo
2017-05-20, 17:44
#35

Problemet är ju att ytterlighetsgrupper gör sitt bästa för att sabotera andra åsiktsföreträdare.

Har ex S eller SD tillstånd för ett evenemang så ska polisen med hårdhet slå ner alla försök att sabotera. Eftersom det är ett direkt angrepp mot demokrati och vårt politiska system.

Om jag går till ett politiskt möte med syfte att sabotera så … gör jag ju samma sak som nassar o kommunister i alla tider gjort.

kamera0710
2017-05-21, 14:46
#36

#31 Behöver nog förtydliga om #28: Jag menar att nazister kanske inte nödvändigtvis ska ges demonstrationstillstånd på just första maj. Vill de demonstrera kan de väl få sitt tillstånd någon annan av årets 365 dagar. Jag menade heller inte att det är onödigt med tillstånd för en demonstration.

landsbygdsbo
2017-05-21, 15:03
#37

#36

Då väcker det frågan, på vilka kriterier ska ett demonstrationstillstånd inte lämnas den 1;a Maj?

Som jag ser det så ska alla som för fram ett icke lagvidrigt budskap ha rätt att begära och få tillstånd oberoende på dag.

Kommer små-nassarna före med en ansökan så… ligger flera ansökan inne så får man väl lotta ut vem som får gå var.

Upp till toppen
Annons: