Annons:
Etikettövrigt
Läst 2087 ggr
Staffan
2016-09-30, 11:44

Utrota mänskliga råttor

Igår publicerade Cecilia Hagen en krönika i Expressen där hon tydligt meddelar att hon med gift skulle vilja döda alla som i likhet med moderaten Hanif Bali har synpunkter på migrationspolitiken.

Ett par citat:

”Hur ska man bli av med mänskliga brunråttorna?” (rubrik)

”Det är de där andra rådisarna jag skulle vilja utplåna på ett värdigt vis. De bruna. Dem som Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg skrivit om i sina senaste bloggar.”

”Hur man ska bli kvitt de mänskliga brunråttorna? Med gift?”

» Länk till artikeln på Expressen.se

---

Det är inte svårt att tänka sig hur den etablerade mediakåren med DN och Peter Wolodarski i spetsen skulle ha rasat om krönikan var skriven av någon med den motsatta åsikten. Att de är tysta nu tar jag som att dom tycker det här sättet att uttrycka sig är helt okej.

// Staffan

Annons:
Staffan
2016-09-30, 13:02
#1

Expressens chefredaktör Thomas Matsson kommenterar kritiken:

Staffan
2016-09-30, 13:08
#2

Syrlig kommentar från Ivar Arpi:

Sommarek
2016-09-30, 13:58
#3

Alla människor är inte lika mycket värda, så är det. Rent logiskt, biologiskt och moraliskt handlar det dock inte om vart man kommer från eller vilken nyans man har på huden, utan om hur man agerar och är som person. De allra flesta hade nog, om de hade fått välja mellan att rädda ett barn eller en erkänd pedofil ur ett brinnande hus, valt barnet, så varför hyckla om hur hemskt detta är?

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus

landsbygdsbo
2016-09-30, 16:10
#4

# 3

Alla människor har samma människovärde.  Det är en av de mest fundamentala begreppen i en demokrati.

Däremot kan människor ha olika värden beroende på hur man betraktar dem.

En make, maka har naturligtvis ett större värde för sin partner.

En person med specialkompetens kan ha större värde för samhället än en uteliggare.

Men att som Hagen säger "Hur man ska bli kvitt de mänskliga brunråttorna? Med gift?" gör ju att hon själv sällar sig till den grupp hon vill utrota. Underligt att en journalist med hennes position inte begriper detta🤪

[helga21]
2016-09-30, 16:16
#5

Var hon nykter när hon skrev det? 😃

Mirinda
2016-09-30, 16:34
#6

😮Men stopp, stanna och tänk! Cecilia Hagen skriver: "Hur man ska bli kvitt de mänskliga brunråttorna? Med gift?"

Det är formulerat som en fråga. Inte ett påstående eller en uppmaning.

Inget fel i att ta ställning, vilken ståndpunkt man än har. Men att läsa innantill och undvika att lägga in sina egna tolkningar i andras ord är viktigt. Att göra en tolkning och sedan skriva svar på sin egen tolkning är helt onödigt.

Cecilia Hagen vet vad hon gör. Hon ställer en fråga. De som vill svara på frågan kan starta en debatt. Kan ni, som är så snabba att fördöma, möjligen föreställa er att det är precis den avsikt Cecilia Hagen har? Inte tusan uppmanar hon till giftmord!

Medarbetare på Marsvin i Fokus
”Be true to yourself and you will be false to nobody.” Shakespeare

Annons:
[Hayabusa]
2016-09-30, 16:37
#7

#6 Skulle nog vilja påstå att så som meningen är formulerad så blir det som ett förslag.

Byt ut "mänskliga brunråttor" med något annat, så…

[Bermudas]
2016-09-30, 17:10
#8

#6 hon skrev alltså: "Det är de där andra rådisarna jag skulle vilja utplåna på ett värdigt vis. De bruna. Dem som Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg skrivit om i sina senaste bloggar. Läs!" Hon skriver att hon vill utplåna vissa råttor, dvs de råttor som Anne Ramberg skrivit om. Det var ingen fråga utan en önskan…dvs en önskan att utplåna vissa människor som man liknar vid råttor ( ohyra) Trevligt. Låter lite nazistiskt i mina öron. Slutgiltiga lösningen på rått- eländet. Och om det nu bara varit formulerat en fråga, som du påstår. Blir det automatiskt OK då i din värld? Man frågar hur man ska utrota en annan grupp. Det var ju bara en fråga! Hur ska vi utrota de röda råttorna (vänsterpartisterna) ? Ska vi förgifta dem? Att kalla människor för råttor är att avhumanisera dem. Men det kanske är ok om det är rätt sort som gör så? Dom "goda" fascisterna?

[Bermudas]
2016-09-30, 17:37
#9

#4 "Men att som Hagen säger "Hur man ska bli kvitt de mänskliga brunråttorna? Med gift?" gör ju att hon själv sällar sig till den grupp hon vill utrota. Underligt att en journalist med hennes position inte begriper detta" Fast nej det stämmer inte riktigt, förstår vad du menar men gruppen av de sk brunråttororna är bland annat Hanif Bali och dessa har aldrig påstått vad jag vet, att dom vill utrota någon. ( Det får faktiskt stå för Hagen) Anne Ramberg blev bara sur för att hon fick massiv kritik efter sitt uttalande om att fattigpensionärerna måste uppoffra sig i humanismen namn, när hon själv bor på homogena Östermalm och är rik som ett troll och har tjänat pengar på asyl. Det var efter det hon började kalla sina kritiker för brunråttor. Och Cecilia Hagen hängde på, men tog i mer ändå och började låta som en nazist. Dessa damer är väl ännu inte vana vid den nya tiden med internet där populasen har möjlighet att säga sin mening.

landsbygdsbo
2016-09-30, 17:56
#10

#7 Röda?  😎

[Hayabusa]
2016-09-30, 18:30
#11

#10 Nja, finns nog mer olämpliga val.

[[eskils_]]
2016-09-30, 18:45
#12

Hur farao kan man offentligt beskriva sina politiska meningsmotståndare som råttor som bör utrotas?? Vad är man själv då för människa?

Polisanmälan kanske skulle vara på sin plats, mot åtminstone Hagen och Expressen.

Mirinda
2016-09-30, 22:36
#13

Ja, Cecilia Hagen tar ställning. Hon vill starta en debatt och det lyckas hon med. Men var läser ni att hon vill giftmörda människor eller använda etnisk resning? Var skriver hon att människor med ett visst ursprung ska dödas? Apropå att Cecilia Hagen jämförs med nazister.

Är det ingen mer än jag som ser symboliken? Eller…. vilket vore betydligt värre; Finns det andra som tänker annorlunda än de som instämmer i varandras inlägg i denna tråd, men som väljer att tiga, för att "rätt" åsikt och "rätt" sätt att reagera redan är klappat och klart i trådens början?

Medarbetare på Marsvin i Fokus
”Be true to yourself and you will be false to nobody.” Shakespeare

Annons:
landsbygdsbo
2016-10-01, 09:46
#14

#13

"Hur man ska bli kvitt de mänskliga brunråttorna? Med gift?"

Och nej jag tror inte Hagen på allvar vill mörda, jag tror att på detta viset vill vinna billiga poäng och ska diskussion. Men nu är det ju så, att smutsiga ord inte enbart smutsar vid ett tillfälle, de smutsar även ner långt därefter varför jag tror att hon gjorde ett misstag och en felbedömning.

Sommarek
2016-10-01, 12:26
#15

#4 Nej, alla har inte samma värde. Men föds med det, men sedan kan man förbruka det, likaså sina rättigheter. Det är bland annat därför kriminella sätts i fängelse.

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus

landsbygdsbo
2016-10-01, 12:58
#16

#15 Kriminella har samma människovärde som alla andra.

Det är en av grundförutsättningarna för ett demokratiskt samhälle, därför har kriminella i fängelse fortfarande kvar sin rösträtt.

Däremot har vi olika värde, för en arbetsgivare, för det bolag som vi har våra försäkringar i, för den bank vi vill låna pengar hos och för de bedömningar sjukvården gör vid vissa behandlingar. En ung människa har för ett samhälle ett högre värde än en pensionär och så vidare.

Men då handlar det inte om människovärdet.

På det individuella planet värderar vi som individer vissa andra högre. Men det handlar inte heller då om människovärde.

Sommarek
2016-10-01, 16:09
#17

#16 Det beror sig helt på varför de sitter där de sitter. Men intressant att du inte tror att man kan föverka sitt värde för samhället, eller sina medmänniskor.

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus

[Nomen Nescio]
2016-10-01, 18:44
#18

GP tar upp Hagens kolumn på ledarplats.

Länk.

[Hayabusa]
2016-10-01, 21:06
#19

#18 Bra text 👍

landsbygdsbo
2016-10-01, 23:51
#20

#17  Om du läser, och läser rätt så ser du att jag skiljer på människovärde och det värde en individ har i olika situationer.

A får inte låna 100 000 på banken, B får låna 2 mille på samma bank med ett telefonsamtal

A får inte jobbet, men B får det

Och så vidare.

Men både A och B har samma människovärde.

Annons:
[Hayabusa]
2016-10-02, 09:49
#21

På tal om mänskliga råttor - kanske var det bl a dessa som Hagen menade? :

https://mitti.se/lantbrukare-maktlos-nar-resande-harjade/

[[eskils_]]
2016-10-05, 12:39
#22

Motreaktion mot Hagens groteska uttalande:

"Cecilia Hagens text – som likställer människor med djur och uttrycker en önskan om att ta livet av dem – är något av det grövsta vi läst i etablerad svensk press. Vi uppmanar Cecilia Hagen, Advokatsamfundets generalsekreterare och Expressens chefredaktör och ansvarige utgivare Thomas Mattsson att ta sitt ansvar för det sätt på vilket de bidragit till att förråa debatten.

Att avhumaniseringen av den andre nu sker inför öppen ridå, i en text publicerad i en av Sveriges största tidningar är djupt oroande. Att jämföra människor med ohyra innebär en farlig brutalisering av debatten som riskerar att trappas upp; det tog bara några dagar från det att Anne Ramberg beskrev människor som ”bruna råttor” till att Expressen skrev om att ”avliva” dessa med ”gift”. Framför allt har mänsklighetens historia visat oss att avhumaniseringen av människor och grupper i ord riskerar att få konsekvenser i handling.

Vi tror på ordets makt och betydelse, vi tror på vikten av dialog, debatt och diskussion. Om samtal ska vara möjliga och inte ersättas av tystnad och vanmakt behöver vi se på varandra och tala om varandra som människor och inte som ohyra även när vi tycker olika."

Undertecknat av ett antal journalister, jurister, docenter m fl.

SvD

Carmarino
2016-10-05, 14:32
#23

Här är Cecilia Hagens svar på kritiken.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Aniara14
2016-10-08, 22:21
#24

"**Expressens krönikör står fast vid brunråttemetafor"
**-------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Efter en uppmärksammad krönika i Expressen av Cecilia Hagen har frågan väckts om ifall etablerade medier nu på att hänfalla till samma råa tonläge som känns igen från nätet? Och vad händer när en profilerad krönikör plötsligt jämför sina meningsmotståndare med brunråttor som ska utplånas? Reporter Therese Rosenvinge har i veckan träffat den moderate riksdagsledamoten som många tolkade som indirekt åsyftad i Hagens krönika. Vi hör också vad Cecilia Hagen själv säger om sin liknelse."

Ett av inslagen i senaste avsnittet av "Medierna".

An ounce of prevention is worth a pound of cure

Fornöga
2022-08-27, 23:24
#25

En tråd värd att lyfta fram 2022, när hat och hot framställs som något nytt som väller fram först nu och med avsändare bara från den ena sidan av det politiska fältet.


Re:tired.

  • Redigerat 2022-08-27, 23:26 av Fornöga
Draknästets_Reptiler
2022-09-10, 23:11
#26

#0: Det här sättet är helt okej att uttrycka sig på …För vissa …!!

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Farwuq
2022-09-17, 05:27
#27

#0 Fy fanken för sådant, är hon själv en ökenråtta?

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Annons:
Honestyisdead
2022-11-03, 20:04
#28

Här inne bara försöker medlemmar trycka bort medlemmar genom mobbning. Lite mer lagligt.

Upp till toppen
Annons: