Annons:
Etikettnyheter
Läst 2161 ggr
[Nomen Nescio]
2016-06-08, 09:03

Mycket på spel i EM-fotbollen

"87 000 poliser, militärer och brandmän kommer att på heltid vaka över säkerheten kring EM-evenemanget. Det är nästan dubbelt så många personer som ingår i hela det svenska försvaret, inklusive hemvärnet. Då är inte den privata sektorns väktare inräknade. För Frankrikes utrikesminister, (och tidigare premiärminister), Jean-Marc Ayrault handlar det om mer än fotboll:

_– Vi vill försvara vår samlevnad, vår demokrati och vår frihet! För att göra det så krävs att vi tillsätter de resurser som krävs, säger Jean-Marc Ayrault till Expressen när vi träffar honom i Eiffeltornet."---

"Så sent som i fredags arresterade ukrainsk polis en 25-årig fransman som pekades ut som terrorist med främlingsfientliga och högerextrema motiv. Fransmannen arbetade med att inseminera kor i östra Frankrike, men hade sedan början på kriget i Ukraina börjat bila fram och tillbaka till Ukraina. Han fastnade i en polisfälla när han stod i begrepp att smuggla en ansenlig vapenarsenal med bland annat 125 kilo av sprängämnet TNT.
Ukrainsk polis hävdar att de med sitt ingripande förhindrade 15 attentat mot- och under EM. Franska myndigheter väntar fortfarande på att förhöra mannen innan de klassar honom som terrorist eller ”bara” som vapensmugglare."----

"Just EM är en lysande tidpunkt för attentat, skriver terrorsekten Islamiska staten i sina propagandaskrifter. Deras uppmaningar liknar i mycket Jeanne d’Arc-citatet. Speciellt som fotbollsfesten sammanfaller med fastemånaden ramadan:
– Låt denna månad med Guds vilja, bli en olycksmånad för de otrogna, sade en av IS talesmän, Abu Mohammed al-Adnadi i ett bandat tal enligt L’Express."---_

EM-säkerheten:

72 000 poliser

5000 brandmän och räddningspersonal

10 000 militärer

1 på 50: en väktare på 50 åskådare i arenorna

1 på 200: en kamera på 200 åskådare

Källor: Franska inrikesministeriet, Veritas, L'Equipe

Expressen

Bara att hoppas att säkerheten är tillräcklig - snart vet vi.

Annons:
[Nomen Nescio]
2016-06-08, 10:18
#1

"Det brittiska utrikesdepartementet varnar supportrar på väg till fotbolls-EM i Frankrike att mästerskapsområden – som arenor, supporterområden och transportknutpunkter – kan vara potentiella mål för terroristattacker.

Man råder Frankrike-resenärer att vara vaksamma och följa de franska myndigheternas råd."---

TT

[Nomen Nescio]
2016-06-08, 19:10
#2

_"Säkerhetsläget inför sommarens fotbolls-EM i Frankrike kunde inte vara högre. Enligt brittiska Sky News har franska regeringen lanserat en smartphone app som ska varna användarna i mardrömsscenariot att en terrorattack sker i samband med EM. 
__
Två dagar innan EM drar igång på fredag presenterade franska inrikesministern Bernard Cazeneuve appen, med namnet SAIP (Système d'alerte et d'information des populations).
 Den kommer att hålla folk uppdaterade med aktuell information, säger han till Sky News."---_

GP

[Nomen Nescio]
2016-06-09, 17:33
#3

"Även TV4-gänget, med Lasse Granqvist och Jens Fjällström i spetsen, har förberett sig för en en eventuell attack och duon har bland annat gått en kurs för att få mer information om läget.

– Nu är det inte frågan om, utan när och var, ett terroristattentat kommer att ske. Vi har fått ladda ner en app som hjälpmedel som kan varna oss. Vi har fått rådet att låsa hotelldörrarna, dra ner gardinerna och köpa en dörrstopp, berättar Fjällström i deras podcast Sportpodden.

– Vi diskuterar också ansiktsmask vid en kemisk attack, fortsätter han.

Fjällström berättar att de fått rådet att komma tidigt till arenan, gå sent därifrån och notera udda beteenden.

– Och vid en skjutning är det "run, hide and fight" som gäller. Det här mästerskapet är på allvar, mer än någon gång tidigare. Något kommer att ske, det gäller bara att minimera risken att det drabbar oss."---

Sportbladet

[Nomen Nescio]
2016-06-15, 14:04
#4

"För de som jobbar proaktivt med att ta reda på var IS befinner sig och var de kommer att slå till medför detta ett jobbigt säkerhetsläge. – De kommer säkert försöka göra något i närtid i Europa. Men var de sker är omöjligt att säga, säger Magnus Ranstorp.

Han säger att ett orosmoment och eventuell tillslagsplats för terroristerna är EM i fotboll i Frankrike under sommaren, och att olika säkerhetstjänster tittar väldigt noga på den kommunikation som förmedlas av både IS och andra aktörer."---

GP 160522

_"Den belgiska säkerhetstjänsten OCAM (Organe de coordination pour l'analyse de la menace) har skickat ut en terrorvarning till polisen runtom i hela landet. I dokument som den belgiska tidningen La Dernière Heure tagit del av framgår att polisen fått uppgifter om att en grupp IS-krigare nyligen lämnat Syrien för att ta sig till Europa, närmare bestämt Belgien och Frankrike."---

"Informationen som DH tagit del av ska även visa att Mohamed Abrini, känd som "mannen i vitt" från terrordådet på flygplatsen Zaventem i Bryssel i mars och inblandad i attacken i Paris i november 2015, skickat meddelanden till en medfånge. På ett lakan ska han på arabiska ha skrivit: "Det är något som rör på sig i Frankrike."

 Vidare står det i dokumentet att Frankrike ses som huvudmål av IS-gruppen, men att Belgien kan utsättas för att "maximera antalet offer". Bland tänkbara offer som nämns finns den belgiska kungafamiljen, kändisar, hamnar, flygplatser och ambassader – bland annat.
Även händelser relaterade till fotbolls-EM i Paris, sjukhus, shoppingcenter, konsertlokaler, hotell, folktäta gator och religiösa byggnader nämns."---_

Expressen 160615

Anmärkning: Fotbolls-EM pågår till den 10 juli, Ramadan slutar 5 juli.

[Nomen Nescio]
2016-06-18, 09:47
#5

#4 "Tolv personer som misstänks för att ha planerat nya attacker har gripits i Bryssel efter husrannsakningar på omkring 40 platser runt om i Belgien, enligt åklagare.

Gripandena gjordes under fredagen och lördagen. Totalt 40 personer har förhörts efter polisräderna."---

TT

[Nomen Nescio]
2016-06-18, 11:02
#6

#5 "Planerna var att slå till mot dagens EM-match mellan Belgien och Irland uppger tyska Focus."---

Aftonbladet

Annons:
[Nomen Nescio]
2016-06-18, 12:10
#7

#6 "Enligt planerna skulle terrordådet inte ske i Frankrike, där matchen spelas, utan i Belgien. Där samlas i dag tusentals fotbollsfans på olika platser för att se matchen på storbildsskärmar."---

Expressen

[Nomen Nescio]
2016-06-18, 13:36
#8

(Terrorforskaren Manus Norell:) _"– EM är naturligtvis ett intressant mål för jihadisterna. Samtidigt är det här något som redan pågår, och det har redan skett flera attentat tidigare. Men lyckas man slå till mot ett EM-relaterat mål får man ett enormt genomslag då turneringen bevakas stort i media och attentatet får så sätt får ett enormt genomslag som visar att de finns och att de utgör ett allvarligt hot.
__
Den 22 juni spelar Sverige mot just Belgien på Allianz Riviera i Nice._

Bör svenska EM-resenärer vara oroliga inför den matchen med tanke på uppgifterna om att det planerades en terrorattack mot dagens match där Belgien spelar?

– Jag tänker inte dela ut några råd, den rollen har jag inte och den tänker jag inte ta på mig. Alla vet om att det finns en hotbild, men jag tänker inte ge ut några råd till någon, säger Magnus Norell. "

GP

[Nomen Nescio]
2016-06-25, 15:54
#9

"En misstänkt terrorist har gripits i Belgien, uppger belgiska RTL."---

"Enligt uppgifter till belgiska RTL planerade 20-åringen att spränga sig själv under Belgiens åttondelsfinal mot Ungern på söndag. Attentatet skulle ha ägt rum vid en storbildsskärm."

Expressen

[Nomen Nescio]
2016-07-06, 09:07
#10

Semifinalen Frankrike-Tyskland torsdag kväll kan vara en högriskmatch med tanke på de inblandade nationerna och att matchen sammanfaller med fastemånadens slut (#0).  Hoppas att de tidigare aktionerna mot terrorceller i Belgien undergrävt deras förmåga, men jag är långt ifrån övertygad…

[Nomen Nescio]
2016-07-11, 09:51
#11

Skönt att hela mästerskapet kunnat genomföras utan några dramatiska händelser! Men så var det 90.000 människor som jobbade med ordning och säkerhet enligt krishantering.se. Notan för detta kommer väl senare, men jag har sett uppgifter om att det beräknades kosta 6,5 miljarder…

[helga21]
2016-07-12, 23:21
#12

# 11 Och du täckte upp här så vi fick veta vad som var i görningen 😂

[Nomen Nescio]
2016-07-15, 04:13
#13

#12 Istället skedde det på Nationaldagen…😕

Annons:
[Nomen Nescio]
2016-07-15, 19:45
#14

_"Frankrike hade precis börjat andas ut efter att ha klarat av ett fotbolls-EM utan terrordåd när fransk-tunisiern Mohamed Lahouajej Bouhlei, 31, slog till med sitt avskyvärda dåd under finalen av nationaldagsfirandet i Nice."---

"Efter ett lyckat fotbolls-EM hade Frankrike hoppats att de värsta var över. Nu visar det sig att så inte är fallet. Sannolikt kommer fler terrordåd att drabba Frankrike.
Men det innebär inte att resten av Europa kan känna sig trygg. Att skjuta rakt in i en folkmassa på en offentlig plats, att åka i taxibilar med bagaget fullt av vapen eller bomber eller att köra en lastbil genom en folksamling kräver i grund och botten inte särskilt mycket resurser eller planering.
Den här typen av dåd kan inträffa precis var som helst."
_

Wolfgang Hansson i Aftonbladet

[Nomen Nescio]
2016-07-17, 12:43
#15

"‒ Vi står inför en ny typ av attentat, då denna individ inte var känd av underrättelsetjänsten.

Med detta konstaterande inledde Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve sin presskonferens under lördagen. Han berättar att 160 personer har gripits sedan årsskiftet, alla involverade i planer på att begå terrordåd.

‒ Detta har förhindrat ett märkbart antal attentat, varav vissa kunde ha genomförts under fotbolls-EM, specificerar han.

Cazeneuve berömmer landets säkerhetstjänster för detta, men förklarar att deras arbete och kartläggning av potentiella islamistiska terrorister inte räckte till i det här fallet."---

SVT

[Nomen Nescio]
2016-08-09, 18:22
#16

Fotbollsarenorna verkar locka IS…

_"En man som misstänks vara högt uppsatt inom Islamiska Staten har gripits i Tyskland. Mannen ska ha gripits av polisens insatsstyrka under en räd, rapporterar Focus."---

"Den misstänkte mannen ska utgöra ett hot mot den kommande säsongsstarten av fotbollsligan Bundesliga – den tyska toppligan i fotboll – som startar den 16 augusti.
– Det finns indikationer på att någonting planeras för säsongstarten av Bundesliga, säger en talesperson för inrikesministeriet till AFP."---_

Aftonbladet

Upp till toppen
Annons: