Annons:
Etikettnyheter
Läst 1292 ggr
[Carpinus]
2016-04-06, 09:13

Panamadokumenten

För några år sedan kunde Skatteverket stolt deklarera att "Sverige förhandlar tillsammans med de andra nordiska länderna om att träffa informationsutbytesavtal med länder som hittills har betraktats som skatteparadis. Avtal har bland annat träffats med: Isle of Man, Jersey, Guernsey, Caymanöarna, Bermuda, Nederländska Antillerna, Brittiska Jungfruöarna, Monaco och Liechtenstein. Dessutom har skatteavtalen med Schweiz, Luxemburg, Österrike och Barbados omförhandlats." (Hongkong nämns inte, men har tillkommit.)

I samma veva kunde vi läsa rubriker i tidningarna om "allt färre skatteparadis", och så sent som för tre veckor sedan intervjuade SVT "mannen som satte stopp för skatteflykten", som stolt förklarade "Det är en helt ny värld i den meningen att vi har avtal med alla finanscentra i världen. Vare sig du klassar de som skatteparadis eller vanliga OECD-länder, så har vi avtal med allihop idag." Strax därefter briserade Panamabomben - som en följd av den internationella uppskärpningen eller ett bevis för att mycket återstår att gräva i återstår att se.

I Uppdrag granskning på SVT1 kväll klockan 20.00 är Panamadokumenten ämnet. Redaktionen har i all tysthet ingått i ett nätverk som i närmast kriminalfilmsliknande upplägg delat upp och granskat det digra material (11,5 miljoner dokument!) som läckt ut.  
I kväll kommer vi att få veta mer.

Mer om Panamadokumenten.

Annons:
[Carpinus]
2016-04-06, 09:21
#1

"SVT:s "Uppdrag granskning" begärde ut skatteuppgifter om toppdiplomaten och ex-kabinettsekreteraren Frank Belfrage.

Då ringde Skatteverkets näst högsta chef för att varna honom.

– Det var ett misstag, säger Ingemar Hansson, Skatteverkets generaldirektör, till "Uppdrag granskning" som avslöjat samtalet."---

"Skatteverkets två högsta chefer, generaldirektören Ingemar Hansson och överdirektören Helena Dyrssen, känner Frank Belfrage väl. De var kolleger under åren med alliansen 2006-2014."---

"Ingemar Hansson medger att det var "olämpligt" att ringa, eftersom det "kunde väcka misstankar om särbehandling"."

Expressen

[Carpinus]
2016-04-06, 10:53
#2

#0 Experten som talade om "en helt ny värld" i fråga om kontroll är nu, tre veckor senare "inte alls överraskad" enligt GP… 🙂

"Det globala avslöjandet om hur storbanker tagit hjälp av advokatfirman Mossack Fonseca i Panama för att hjälpa sina überrika kunder att undkomma skatt via offshoreföretag, kommer inte som en överraskning för Torsten Fensby."---

[helga21]
2016-04-06, 13:16
#3

# 1 Det är då själve den att de inte kan hålla k-en!

[Carpinus]
2016-04-06, 15:29
#4

#1 "Vi får hoppas att grävande reportrar fortsätter att ägna sig åt Skatteverket.

För vem kan lita på Skatteverket efter det här? Det handlar om myndigheten som kräver att varenda svensk på heder och samvete ska lämna korrekta inkomstuppgifter. Skatteverket är själva förutsättningen för Välfärdssverige och om tilliten rubbas riskeras viljan att betala skatt.

Ledningen för Skatteverket måste vara korrekt, ja helt oförvitlig, och kan inte särbehandla någon. Nej Skatteverkets nuvarande ledning kan inte sitta kvar."

Ledare i Aftonbladet

[helga21]
2016-04-06, 19:09
#5

Nej numera så behöver man inte lämna in och underteckna deklarationen på heder och samvete utan det står utan det står helt enkelt bara "undertecknas".

thenameless
2016-04-06, 22:30
#6

Fint folk håller varandra om ryggen emot fogden. Det är allmänt känt

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence….

Annons:
[Hayabusa]
2016-04-10, 10:04
#8

Skulle tro att den breda massan (i Sverige) inte har möjlighet att skatteplanera.

[helga21]
2016-04-10, 12:11
#9

# 8 Det kostar nog en del att göra det genom dessa också 😃

Upp till toppen
Annons: