Annons:
Etikettnyheter
Läst 996 ggr
kamera0710
2016-11-29, 12:48

Lundintoppar misstänks för folkrättsbrott

"Lundin Petroleums styrelseordförande Ian Lundin och vd Alex Schneiter har delgivits misstanke om medhjälp till grovt folkrättsbrott. Det bekräftar internationella åklagarkammaren i Stockholm för SVT Nyheter.

Misstankarna gäller den svenska bolagets agerande i Sudan mellan åren 1997 och 2003 då även förre stats- och justitieministern Carl Bildt (M) periodvis satt i bolagets styrelse.

– Vi har hållit förhör med Ian Lundin och Alex Schneiter, och i anslutning till dessa blev de delgivna misstanke om medhjälp till grovt folkrättsbrott, säger Robin Simonsson på åklagarkammaren till SVT Nyheter.

– Jag kan inte säga något om graden av misstanke eller eventuella åtal, men fler förhör kommer att hållas.

Bolaget bekräftar

– Vi kan bekräfta att Ian Lundin och Alex Schneiter i förra veckan träffade åklagare och blev då delgivna de misstankar som ligger till grund för åklagarens intervjuer. Det är en del av den pågående förundersökningen, säger bolagets presschef Robert Eriksson till Aftonbladet.

Bolaget, som då hette Lundin Oil, och dess ansvariga misstänks ha gjort sig skyldiga till medhjälp till grovt folkrättsbrott i samband med det blodiga inbördeskriget i Sudan. Detta genom att ha gett ekonomiskt stöd till militären och olika milisgrupper som under kriget drev bort befolkningen från det jättilika område där bolaget ville prospektera för olja."

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/lundintoppar-misstanks-for-brott

Annons:
[helga21]
2016-11-29, 19:06
#1

Hoppas att Bildt torskar 😉 OBS ironi!

kamera0710
2018-01-18, 11:58
#2

Svensk och schweizisk polis har genomfört husrannsakningar i Lundin Petroleums kontor i respektive land. Det är första gången det görs sedan utredningen av misstänkt medhjälp till grovt folkrättsbrott inleddes för snart åtta år sedan. Presschefen är både "frustrerad" och "överraskad".

https://www.svd.se/husrannsakan-av-polisen-i-lundins-kontor

kamera0710
2019-08-15, 12:14
#3

"Rättegången om Lundin Oils misstänkta folkrättsbrott i Sudan kan komma att pågå i 2,5 år.

Det framgår av ett möte som hölls tidigare i sommar där alla inblandade parter deltog, bland andra sex åklagare och tolv advokater.

Vid mötet, sammankallat av Stockholms tingsrätt, uppskattade åklagare och försvarare att de vardera kommer att ta cirka 150 rättegångsdagar i anspråk. Och 300 rättegångsdagar innebär enligt rättsexperter att huvudförhandlingen tar cirka 2,5 år, rapporterar Svenska Dagbladet."

https://www.nsd.se/nyheter/lundin-rattegang-kan-bli-rekordlang-nm5186729.aspx

kamera0710
2021-11-12, 06:38
#4

Ur DN, antar att det är betalvägg.

"I dag kom beskedet från internationella åklagarkammaren i Stockholm att Lundin Energys majoritetsägare och ordförande Ian Lundin åtalas tillsammans med tidigare vd och nuvarande styrelseledamoten Alex Schneiter för medhjälp till grovt folkrättsbrott."

"Bolaget riskerar en företagsbot på 3 miljoner kronor och förverkande av ekonomiska fördelar på 1,4 miljarder kronor – baserat på vinsten från försäljningen av oljeverksamheten i block 5A som skedde 2003. De åtalade riskerar näringsförbud i tio år och långa fängelsestraff. Vad åklagaren kommer att yrka på vill han lämna till slutpläderingen i rätten.

– Det rör sig om allvarlig brottslighet med livstids fängelse på straffskalan, säger Henrik Attorps till DN.

Bevisningen är omfattande och uppdelad i två delar. Dels själva folkrättsbrottet: Där finns ett stort antal civila som vittnat om anfall, vittnen som arbetat med och studerat situationen i Sudan och som träffat flyktingar och hört deras berättelser. Skriftlig rapportering från området, främst från FN och andra internationella organisationer samt från journalister som bevakat området finns också.

Bevisen som handlar om att styrka att de åtalade medverkat till att brottet begåtts handlar bland annat om den interna rapporteringen om situationen i Sudan och kommunikationen med den sudanesiska regeringen. Flera vittnen och omfattande skriftlig bevisning finns även här, enligt åklagaren.

Det har enligt Attorps varit en mycket komplicerad och omfattande utredningsprocess som pågått under inbördeskrig, med vittnen spridda över hela världen och tiden för då brotten begicks är att jämföra med längden på andra världskriget."

https://www.dn.se/ekonomi/tva-tidigare-foretradare-for-lundin-oil-atalas/

Ian Lundin, ordförande i svenska oljebolaget Lundin Energy, åtalas tillsammans med styrelseledamoten Alex Schneiter för medhjälp till grovt
Upp till toppen
Annons: