Annons:
Etikettnyheter
Läst 344 ggr
kamera0710
2016-12-30, 07:40

HD beviljar resning för livstidsdömd

Håller ännu ett spektakel i klass med Quick på att uppdagas? Dock med skillnaden att det inte handlar om en mytoman denna gång.

"I den tredje resningsansökan är det advokat Thomas Magnusson som företräder Kaj Linna. Han har bland annat pekat på de stora likheterna mellan rånmordet i Kalamark och ett dubbelmord i byn Långared i Västergötland år 2011, då ett lantbrukar par överfölls och mördades på sin gård.

Thomas Magnusson har också presenterat en lång nyinspelad film med kronvittnet för att visa att denne har lämnat felaktiga uppgifter under rättegången och ändrat sig på viktiga punkter. Kronvittnet har hela tiden hävdat att han varit i Piteå tillsammans med Linna på vad han kallar en avvärjningsresa. Både i tingsrätten och i hovrätten har mannen bedyrat att syftet till att han var på orten var att försöka stoppa Linna från att utföra stöten mot bröderna i Kalamark. Nyligen erkände han för första gången att han i själva verket hade ett annat ärende – att köpa narkotika."

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/idag-avgors-om-kaj-linna-far-resning

Annons:
[helga21]
2016-12-31, 21:08
#1

Det ska bli intressant att följa.

kamera0710
2017-01-05, 12:25
#2

”Det är inte bara fruktansvärt att Linna dömdes felaktigt för mordet. Nästan lika hemskt är att det krävdes hela tre ansökningar innan HD beviljade honom resning. Förklaringen är att den som ansöker om resning inte får rättshjälp. Advokat Thomas Magnusson har jobbat pro bono och säger till DN att han lagt ut mellan 200 000 och 300 000 ur egen ficka för att få fram den mycket omfattande resningsansökan som krävdes. Till sin hjälp har han haft de erfarna mordutredarna Jan Olsson och Peter Karlsson. Utan deras kompletterande mordutredning hade Kaj Linna inte haft en chans.

Fundera en stund på vad detta betyder för allas vår självklara rätt att slippa sitta i fängelse för brott vi inte begått. Den som blir offer för en inkompetent polisutredning (vilket var fallet här) och döms oskyldig har oftast ingen chans till resning om hen inte är rik, eller lyckas få en advokat att arbeta pro bono. När Thomas Olsson kämpade för att få Sture Bergwall friad för åtta mord höll hans advokatbyrå på att gå omkull, så dyrt var det. Betalt får advokaten bara om resningsansökan bifalls.

(…)

Så här kan vi faktiskt inte ha det i en rättsstat. Det är orimligt att felaktigt dömda ska vara hänvisade till insatser från gratisarbetande advokater, journalister och pensionerade mordutredare för att ha minsta chans att få upprättelse.

Hannes Råstam pratade ofta om det skriande behovet av ett oberoende resningsinstitut som kan utreda misstänkta fall av felaktiga domar på ett mer rättssäkert sätt än dagens helt godtyckliga system. Det är hög tid att det skapas ett sådant resningsinstitut.”

_http://www.aftonbladet.se/kultur/a/x2nn8/sa-har-kan-vi-inte-ha-det-i-en-rattstat
_

Upp till toppen
Annons: