Annons:
Etikettnyheter
Läst 693 ggr
[Hayabusa]
2016-10-31, 21:32

När kommunen bjuder högre

Svenska kommuner köper upp hundratals bostadsrätter för att kunna erbjuda tak över huvudet åt nyanlända.

Enligt en lag som började gälla den 1 mars i år är kommunerna skyldiga att erbjuda bostäder till flyktingar som har beviljats permanent uppehållstillstånd.

Ängelholms kommun beslöt i augusti att köpa upp till tio bostadsrätter. Helsingborg hade i somras köpt åtta bostadsrätter och planerade för köp av ytterligare 30. Malmö stad har beslutat att köpa 56 stora bostadsrätter för omkring 50 miljoner kronor bara i år för att klara lagens krav.

"Det här tar lägenheter från alla unga som vill flytta hemifrån och från alla andra som vill flytta till Malmö", konstaterade Ewa Bertz (L) i Malmö kritiskt.

Som framgick av ett inslag i Ekot på måndagen är det svårt att komma ifrån att marknaden påverkas och att priserna på bostäder pressas uppåt.

Kommuninvånare på jakt efter lägenhet kan få se kommunen bjuda över – i princip med deras egna skattepengar. Det lär inte tas emot väl.

Men kommunerna sitter i en knipa. Lagen är som den är. Och bostäder en bristvara.

Ingen säger sig vilja ställa grupper mot varandra. Ändå blir det i praktiken följden.

http://www.hd.se/2016-10-31/mats-skogkar-nar-kommunen-bjuder-hogre

Annons:
[helga21]
2016-11-01, 09:55
#1

Detta är en verklig rävsax då staten inte gjort ett enda dugg för att hjälpa kommunerna att bygga nya hyreslägenheter. Synd då en byggarbetare ger jobb åt 3 andra arbetare. De nyanlända lär inte känna sig mer välkomna än innan.

Upp till toppen
Annons: