Nyheter

Lundintoppar misstänks för folkrättsbrott

2016-11-29 12:48 #0 av: kamera0710

"Lundin Petroleums styrelseordförande Ian Lundin och vd Alex Schneiter har delgivits misstanke om medhjälp till grovt folkrättsbrott. Det bekräftar internationella åklagarkammaren i Stockholm för SVT Nyheter.

Misstankarna gäller den svenska bolagets agerande i Sudan mellan åren 1997 och 2003 då även förre stats- och justitieministern Carl Bildt (M) periodvis satt i bolagets styrelse.

– Vi har hållit förhör med Ian Lundin och Alex Schneiter, och i anslutning till dessa blev de delgivna misstanke om medhjälp till grovt folkrättsbrott, säger Robin Simonsson på åklagarkammaren till SVT Nyheter.

– Jag kan inte säga något om graden av misstanke eller eventuella åtal, men fler förhör kommer att hållas.

Bolaget bekräftar

– Vi kan bekräfta att Ian Lundin och Alex Schneiter i förra veckan träffade åklagare och blev då delgivna de misstankar som ligger till grund för åklagarens intervjuer. Det är en del av den pågående förundersökningen, säger bolagets presschef Robert Eriksson till Aftonbladet.

Bolaget, som då hette Lundin Oil, och dess ansvariga misstänks ha gjort sig skyldiga till medhjälp till grovt folkrättsbrott i samband med det blodiga inbördeskriget i Sudan. Detta genom att ha gett ekonomiskt stöd till militären och olika milisgrupper som under kriget drev bort befolkningen från det jättilika område där bolaget ville prospektera för olja."

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/lundintoppar-misstanks-for-brott

Anmäl
2016-11-29 19:06 #1 av: [helga21]

Hoppas att Bildt torskar Skämtar OBS ironi!

Anmäl
2018-01-18 11:58 #2 av: kamera0710

Svensk och schweizisk polis har genomfört husrannsakningar i Lundin Petroleums kontor i respektive land. Det är första gången det görs sedan utredningen av misstänkt medhjälp till grovt folkrättsbrott inleddes för snart åtta år sedan. Presschefen är både "frustrerad" och "överraskad".

https://www.svd.se/husrannsakan-av-polisen-i-lundins-kontor

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.