Annons:
Etikettnyheter
Läst 2779 ggr
tlover
2015-10-02 08:44

Säljer mjölk från gården, tjänar dubbelt

Karl Göran Gustafsson tjänar dubbelt så mycket pengar då han säljer mjölken direkt till kund än om han säljer mjölken till Arla som ger nästan inget för mjölken.

Kunden betalar ändå mindre för mjölken. Tyvärr för han bara sälja 70 liter/vecka direkt till kund om inte han köper en dyr pastörisator.

http://www.expressen.se/gt/saljer-mjolk-fran-gard--tjanar-det-dubbla/

Skulle du köpa opastöriserad mjölk från din närmaste bonde om h*n sålde från gården? Är det en bra eller dålig idé?

l'm back

Annons:
tlover
2015-10-02 08:46
#1

Jag tror inte vi dricker nog med mjölk för att det skulle gå i nuläget men kanske när dottern blir större? Eller om jag trots att jag inte tål laktos skulle tåla opastöriserad mjölk (det ska visst funka för vissa) kanske det skulle vara ett alternativ.

Smart är han då iallafall 🙂

l'm back

Niklas
2015-10-02 09:22
#2

Om vi använde mjölk skulle jag absolut kunna tänka mig att köpa direkt från en bonde i närheten.


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

Wony
2015-10-02 09:34
#3

Jag skulle absolut kunna tänka mig att göra det. Redan i nuläget försöker vi välja mjölk med omsorg, och vi skyr Arla likt pesten, utan försöker välja andra mejerier som åtminstone inte är lika snåla.

Vi köper i nuläget nötkött direkt från gård, så kan inte se varför vi inte skulle kunna köpa mjölk också!

Emo
2015-10-02 09:51
#4

Det är något jag saknar mycket, eftersom jag har haft förmånen att kunna köpa direkt i många år och även fått mycket fin mjölk som barn och ung. Tyvärr finns ingen i närheten som säljer "riktig" mjölk.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel.
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Staffan
2015-10-02 10:17
#5

Jag skulle också kunna tänka mig det. Tror jag. Finns det några andra nackdelar med opastöriserad mjölk utöver att den har sämre hållbarhet?

Gronstedt
2015-10-02 10:22
#6

Använder aldrig mjölk, men skulle gärna köpa grädde.

Annons:
Sommarek
2015-10-02 10:32
#7

#5 Det påstås att den lättare sprider smitta. Å andra sidan, om vi inte kan dricka något utan manipulera det för att det gör oss sjuka kanske vi ska, erm, låta bli?

Å andra sidan säger man att barn som fått växa upp på opastöriserad mjölk inte får allergier.

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus

tlover
2015-10-02 10:55
#8

#5 Har bonden dålig hygien vid mjölkning och mjölktransport så finns det en liten risk för dåliga bakterier. Några per år blir magsjuk genom att äta opastöriserad mjölk (fast hur många blir inte magsjuk pga annan mat tex skaldjur?)

Är man gravid så finns det däremot en bakterie som inte gör en sjuk men som kan orsaka missfall, så gravida ska undvika opastöriserad mjölk.

Man kan däremot pastörisera mjölken på spisen om man vill det 🙂

Fördelarna överväger nackdelarna enligt mig(förutom vid graviditet)

l'm back

[Ruffsetuss]
2015-10-02 11:00
#9

Som barn hämtade vi mjölk o grädde hos en bonde , men numera är jag överkänslig mot mjölkprotein

TatsuOni
2015-10-05 09:40
#10

Nu tål jag inte laktos, men hade jag gjort det så hade jag definitivt köpt direkt från närmsta bonde. Pappa har köpt därifrån ibland sedan jag hade praktik där i gymnasiet. Det hade inte bara varit billigare för mig, utan jag hade även vetat att de korna har ett bra liv. Men tyvärr så tål jag inte laktos😐


"Nästan allt går att använda till håret"

Värd för Hår, Träning. Skönhetsrecept, Te, Vikingar, & Medeltiden.

Medarbetare på Sagan om ringen, Hälsa, Goth, Återbruk & Musik

https://tatsu.blogg.se/

LinaLj
2015-10-05 10:40
#11

Absolut. Det hade varit en dröm att kunna göra det. Opastöriserad mjölk kan man göra så mycket mer med. Man kan skumma bort grädde, man kan göra fantastiskt god ost osv. Dessutom är den mycket godare att dricka.

Loris M
2015-10-05 10:43
#12

Brukade köpa både mjölk, ägg och kött direkt från en bonde under flera år när vi bodde i Norrland. Nu har vi ingen i närheten där vi bor, tyvärr.

[Carpinus]1
2018-02-14 10:11
#13

Mycket mjölk i rubrikerna idag.

Arla återkallar över 100.000 liter mjölk på grund av kvalitetsbrist.

https://www.expressen.se/gt/just-nu-arla-aterkallar-over-100-000-liter-mjolk/

Istället skänker man bort av den undermåliga produkten.

https://www.jnytt.se/article/tusentals-liter-mjolk-delas-ut-i-jonkoping/

Och på debattsidan angrips mejeribranschens klöverblommiga mjölkreklam.

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/wEAEL4/ga-inte-pa-bluffen-att-mjolk-ar-nyttigt

Annons:
Farwuq
2018-02-14 10:23
#14

Jag är uppfödd på äkta dagsfärsk mjölk.

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

kamera0710
2018-02-14 14:23
#15

Gillar inte heller Arla, köper COOP:s egen mjölk som produceras i Dalarna. Det känns bra att hellre gynna verksamheter utanför "storstadssmeten".

Farwuq
2018-02-15 06:50
#16

Här i djupa södern gäller Skånemejerier.

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

[Carpinus]1
2018-02-15 08:31
#17

Hos mig är det Wapnö som levererar.

Spectabile
2018-02-16 18:34
#18

Jag skulle inte köpa/dricka opastöriserad mjölk. Risken för ehec är inte stor men …

  • Drick inte opastöriserad mjölk och ät inte färskost gjord på opastöriserad mjölk. 
  • Skölj grönsaker ordentligt. 
  • Var noga med att tvätta händerna efter det att du har varit i kontakt med djur, särskilt nötkreatur, får och getter.

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/bakterier-virus-parasiter-och-mogelsvampar1/bakterier/enterohemorragisk-e.-coli-ehec

tlover
2018-02-16 18:40
#19

#18 alla borde få välja, varesig man vill, eller inte vill dricka opastöricerad mjölk

l'm back

Spectabile
2018-02-16 18:44
#20

#19 Ja, absolut. Vi hade själva egen opastöriserad mjölk när jag var barn och vi blev aldrig sjuka.

Annons:
[Thiah]
2018-02-18 12:46
#21

#18 ehec verkar finnas överallt nuförtiden

Upp till toppen
Annons: