Annons:
Etikettför-eller-emot
Läst 496 ggr
[Nomen Nescio]
2017-01-14, 08:27

45- det nya 14? (Skam)

Läser i Expressen att ledarskribenten Sanna Rayman tycker att föräldragenerationen är inne och klampar på sina barns domäner, t.ex. kring TV-succén Skam. Hon vill förstås inte förbjuda tittandet för vuxna, men tycker vad jag förstår att identifikationen är lite väl skämmig när föräldrarna börjar jämföra vilka karaktärer i serien de själva är. Har hon rätt eller fel? Så här skriver Rayman bl.a.

"…För här vet Skam-kulten inga åldersgränser. Det debatteras och analyseras hejvilt. Och vart jag vänder mig i flödena ser jag vår tids föräldrageneration dela Facebooktester om vilken karaktär de är och bedyra hur bitna de är. ”Såg hela andra säsongen i natt, helt död på jobbet!”.---

"Inte heller är jag av uppfattningen att vuxna människor inte får konsumera kultur om ungdomar. Klart de får! Mycket i ungdomen är vackert och värt att skildra. Livet vibrerar som bäst då. Men, måste vi konsumera kultur som om vi vore 14 år och nyligen insocialiserade i vår första subkultur? Över hela banan beter sig familjeförsörjande 45-åringar som tonåringar. Åker på festival. Går i begravningståg till Kentkonserter. Blir tonårskränkta när någon skämtar om Håkan Hellström."---

Nej, dagens föräldrageneration förstår inte det Julie Andem beskriver – att tonåringar har behov av att få ha sin kultur i fred, snarare än att få den sönderkramad av mor och far. Ta inte varje potentiell revolution ifrån dem. Erbjud tuggmotstånd. Nej, det betyder inte att du inte får titta/lyssna. Du får! Men skippa Facebooktestet. Hur hade du känt det i dina tonår om din mamma rusat runt på stan och hurrat över att hon blev Beverly Hills-Brenda i Frida-testet? Du är 40-plus, du är ingen subkultur. Ha lite värdighet."

http://www.expressen.se/ledare/sanna-rayman/krama-inte-sonder-all-tonarskultur-vuxna/

(P.S. Nej, jag själv har inte sett något avsnitt, men har inte undgått att läsa Skamrubrikerna i tidningarna…)

Annons:
kamera0710
2017-01-14, 08:56
#1

Jag vet inte vad som är att föredra, att föräldragenerationen tar till sig ungdomarnas nöjen eller eller att de förfasar sig om ungdomens förfall. 

På tal om det sistnämnda gick det väl inte helt utför med 40-talets generation, även om  de äldre vid denna tid såg det totala förfallet när Elvis och rocken kom…

[Hayabusa]
2017-01-14, 09:16
#2

#0 Sanna har helt klart en poäng där - allt har sin tid.

[Nomen Nescio]
2017-01-14, 09:18
#3

#1 Skillnaden är, som du delvis säger, att då förfasade sig den äldre generationen över förfallet, idag försöker de kanske inte bara "ta till sig" utan rent av sno de ungas leksaker.

Fler åsikter, nu  Kristin Lundell i Aftonbladet:  "Hela december var som en enda lång prövande tjatdimma där i övrigt så välfungerande vuxna människor med bostadslån, arbete och CSN-räkningar, plötsligt började uttrycka ett sjukligt engagemang i norska tonåringar. "

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/a/2zMAv/nar-det-galler-skam-ar-ni-inte-riktigt-kloka

[Hayabusa]
2017-01-14, 09:37
#4

#3 Precis. Helt ärligt, det är en TV-serie riktad till ungdomar.

[Nomen Nescio]
2017-01-14, 13:22
#5

Och att Rayman inte överdriver är det inte svårt att hitta belägg för på nätet. Ett exempel, journalist född -76: "Det är lätt att låta sig bländas, och liksom många andra i Sverige och resten av världen ägnade jag decembers kalla vinternätter åt att överdosera ”Skam” (vars tredje säsong sedan i fredags finns på SVT Play), inte sällan med ett leende på läpparna, en tår i ögonglipan och en stark längtan efter mer."---

[Hayabusa]
2017-01-14, 13:47
#6

#5 Jösses. Min yngsta dotter, född -00, tycker att hon är aningen "för gammal" för denna serie. Kanske lite överdrivet att säga "för gammal", men vad hon menar är att den riktad till en yngre publik. Men, men…man får lov att titta på vad man vill (nästan).

Annons:
[Nomen Nescio]
2017-01-14, 13:55
#7

#6 Klart man får titta på vad man vill, och det säger ju Rayman också. Fast man blir ju lite nyfiken på den där förvuxna tonårskulturen och deras företrädare - är det något slags vägra bli vuxen-revolt?

(Personligen tycker jag att det är lite töntigt med fyrtioåringar som åker skateboard, men det får jag väl ta på mig. Vid närmare eftertanke så fanns ju brädorna faktiskt redan när de åkarna var unga.)

Janne Nilsson
2017-01-14, 14:17
#8

Som om det var brist på tonårstrender eller fenomen som vuxenvärlden inte förstår eller kan ta till sig?

Janne Nilsson

"Bet Kinder bet, morgen kommt der Schwede.
Der Schwede der kommt mit dem morgenstern,
Er frist die kleine Kinder gern."

[Hayabusa]
2017-01-14, 14:21
#9

#7 Absolut. Kanske är det en slags känsla av nostalgi? Typ "Oh, va´fint! Tänk om det funnits en serie som denna när jag var 13?"

Carmarino
2017-01-14, 15:12
#10

Eftersom man inte kan undgå att läsa överallt hur bra serien är och att "alla" måste se den, så är det kanske inte så konstigt att så många vuxna tittar på den. På SVT Play så går det dessutom inte att undvika den. Den tar upp väldigt mycket plats där, och det är lite irriterande att behöva stega sig igenom 28 avsnitt (eller hur många de nu är) av Skam för att hitta de två eller tre program som ligger någonstans emellan alla Skam-avsnitten.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[Nomen Nescio]
2017-01-14, 15:51
#11

#10 Ja, SVT marknadsför verkligen serien hårt - och lyckosamt…

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/skam-toppar-pa-svt-play

Upp till toppen
Annons: