Annons:
Etikettnyheter
Läst 663 ggr
[Nomen Nescio]
2016-11-08, 17:43

Hjälte? Inte på FB...

Lasse Gustavson var 24 år och nybliven brandman den gången 1981, när han och en äldre kollega blev fångade i ett gasmoln från en läckande ledning i oljehamnen på Hisingen. Gasen exploderade och arbetskamraten omkom.
Själv fick Lasse livshotande skador, värst var det med lungorna, händerna och huvudet. När han vaknade upp efter att ha varit nedsövd i två månader  var det till en annan tillvaro. I början var han blind, och han insåg att hans fingrar var amputerade. När synen gradvis återvände kunde han konstatera att halva näsan och båda öronen var bortbrända, och att huden skrumpnat. Lungorna återhämtade sig dock gradvis.

När han kom ut från sjukhuset märkte han att människor stirrade på honom, och han gick igenom en lång och mödosam process för att vänja sig. Så småningom hade han hämtat en sådan styrka att han började föreläsa, han har blivit mycket uppskattad i den rollen, och långt senare skrev han en bok om sina erfarenheter.

I söndags fyllde Lasse Gustavson 60 år. En kompis lade upp en grattishälsning med bild på Lasse på Facebook, men bilderna togs bort gång på gång. Till slut var det andra användare som på hans fråga upplyste om att bilder på brännskadade tas bort enligt samma klassning som sexistiska eller rasistiska inlägg. Han blev förstås upprörd, inte så mycket för egen del - han kan hantera den situationen - men för andra brännskadade som kanske vågat lägga ut en bild för första gången. Människor som genom rena skönhetsoperationer har bättrat på sitt utseende  är mer än välkomna med fotografi på Facebook (och inget fel i det), men inte en som oavsiktligt fått sitt ansikte förändrat i en olycka som brandman - det är bara så sorgligt…

Källor:
http://www.expressen.se/gt/brannskadade-lasse-stoppas-av-facebook/
http://www.svd.se/kan-bara-andra-mig-sjalv--inte-andra

Annons:
Aleya
2016-11-08, 17:52
#1

Gud så leds jag blir på Facebook. Detta är ju en person med helade brännskador. Detta börjar gå för jäkla långt.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

[Thiah]
2016-11-08, 18:35
#2

#1 nämen näää, du får ju visa hundslagsmål så dom kompenserar väl varandra… (Sarkasm såklart) Så himla korkat

Honestyisdead
2016-11-08, 19:11
#3

Ja deras regler är helt sjuka. Videos där människor stenas till döds och liknande bryter inte mot reglerna trots att man kan välja "våldsskildring" när man anmäler. Och så tas en vanlig människa bilder bort för att den inte ser ut som normen. Diskriminering!

[helga21]
2016-11-08, 19:33
#4

Ja två runda hål som symboliserar bröstcancer fick inte vara kvar!

Tjeja
2016-11-09, 00:40
#5

Facebook styrs med amerikansk dubbelmoral. Ingen ide att försöka först den. Bara att protestera mot dessa dumheter istället. …om man orkar förstås.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

[Nomen Nescio]
2016-11-09, 16:48
#6

SVT har fått svar från Facebooks svenska PR-byrå, som uppger att bilden tagits bort av misstag (tre gånger?), och att man nu lagt in den igen och  bett Lasses kompis Björn om ursäkt.

Björn har lagt ut ursäkten på sin sida, där företaget bland annat uppger att det var en enskild Medarbetare som begått ett misstag.

Annons:
Sommarek
2016-11-10, 08:55
#7

#6 Låter lite som ännu en pudel, faktiskt. Hade det varit en gång, eller om  bilden tagits bort av något slags automatiskt modereringssystem hade det väl varit en grej, men ska man tro på att samma enskilde Medarbetare gör samma fel tre gånger i rad?

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus

Upp till toppen
Annons: