Annons:
Etikettför-eller-emot
Läst 2751 ggr
[Carpinus]
2015-11-03, 10:09

"Papporna behöver inte ett farsdag-grattis"

Manuela Fredriksson, projektledare, mamma och jämställdhetsaktivist, skriver på Expressen Debatt att "Papporna behöver inte ett farsdagsgrattis".

På detta svarar Nima Sanandaji på samma forum att "Jämställdhet nås inte genom att demonisera männen".

Vem av dem tycker ni har rätt?

Annons:
Niklas
2015-11-03, 10:41
#1

Jag kan förstås bara svara för mig själv. Jag behöver inget farsdagsgrattis. Behöver kvinnor det? Gissningsvis inte, men de tycker säkert att det är trevligt.


Vänliga hälsningar, Niklas
retuscherar du dina foton

Niklas
2015-11-03, 10:45
#2

Min morfar hade ett trevligt sätt att fira Mors dag. Han brukade ge mammorna en blomma på deras barns födelsedagar. Det tycker jag egentligen är ett bättre sätt. Då finns det en tydlig koppling till moderskapet. Mors dag ser jag personligen mer som ett kommersiellt jippo.


Vänliga hälsningar, Niklas
retuscherar du dina foton

[Carpinus]
2015-11-03, 13:00
#3

#1 Nej, de behöver kanske inte ett morsdagsgrattis ens…

Skämt åsido så instämmer jag i att det är ett kommersiellt jippo, och politiseringen  är väl på sitt sätt också ett sätt att slå mynt av de här "högtidsdagarna".

Däremot tycker jag att "Barnens dag" är hedervärt. "Internationella barndagen" infaller väl f.ö. den 20 den här månaden, även om Barnens dag firas i maj här hemma. Nu blev det visst en liten utvikning från könskampen… 🙂

[Hayabusa]
2015-11-03, 14:51
#4

Det var ju en rejäl sågning av svenska pappor som Manuela Fredriksson gör.Nej, någon hyllning behöver jag personligen inte. Inte alls. Men däremot har jag lite svårt för beskrivningar i stil med: 

En svenskfödd, vit och heterosexuell man som dessutom är far - är det detsamma som samhällets fiende #1.

Jaja, hon får väl införa en "hata-på-far-dag" istället 😉

Pysslan
2015-11-03, 17:46
#5

Så J-LA trött på detta "nu ska vi hata männen!"

Hur ska vi nånsin nå jämlikhet mellan människor när det finns folk som beter sig som Manuela Fredriksson.

Det är våra fel och brister som bevisar att vi är mänskliga  🌺

[Bermudas]
2015-11-03, 18:47
#6

Media tycks älska att ge plats åt unga kvinnor som hatar män, i synnerhet vita män. Varför? Undrar om motsatsen ens en bråkdel skulle vara möjlig. Ung man spyr galla över mammor och färgade kvinnor? Edit vet inte om just denna spytt galla över vita män men jag har sett andra såna där krönikörer gå loss med det.

Annons:
[Bermudas]
2015-11-03, 18:51
#7

Förresten känns det inte lite väl passé med den hör typen av krönikor. Har inte inflationen gjort sitt här? Lite gäsp liksom…

[Carpinus]
2015-11-03, 19:23
#8

#7 Dessvärre är det något som säger mig att sådana här utspel är något bestående, och ju fler de blir desto högre måste författaren skrika för att få uppmärksamhet. Fredrikssons krönika är ett typexempel som först publicerades på Facebook, där den fått tillräckligt många gilla för att en tidningsredaktion skall rycka ut och värva den som debattinlägg.

Sedan kunde ju jag i och för sig ha hållit fingrarna borta, men eftersom det är fars dag snart och det fanns ett motinlägg så tyckte jag att det kunde duga som ett för- och emotuppslag.

[Bermudas]
2015-11-03, 20:06
#9

Jag syftade inte på att du la in hennes krönika. Vad jag menar är att har inte media tröttnat? Men som du säger så får sånt här spridning och media hänger på. Så trött på dom där. Tjata samma dynga år efter år.

[Blue_Lugia]
2015-11-03, 20:11
#10

Farsdag, morsdag, internationella kvinnodagen, barnens dag, hundens dag osv…. Allt har en egen dag snart, kan vi inte försöka ta hand om varandra ALLTID, istället för att bara uppvakta varann på speciella dagar. Möjligen är födelsedagar ett undantag, man blir ju trots allt ett år äldre på det datumet vare sig man vill eller inte. Men att fira sin mamma/pappa på en egen dag…njääe. Tycker man ska visa uppskattning året runt istället.

Cindy S
2015-11-03, 21:18
#11

Jag läste krönikan och kan väl se vad hon kommer ifrån. Inget att bry sig om, men visst, även jag tyckte det var lite konstigt att hon säger att män som väljer att arbeta medan mamman stannar hemma och gör det mesta suger. Många tvingas ju att göra så, så att de ska ha råd med barn, p.g.a. av kvinnor ofta får sämre löner. Kanske hon vara menade de som inte anstränger sig alls eller vägrar arbeta deltid och variera med mamman? Vad hon säger är kanske bara menat mot mansgrisar? I sådant fall så ser jag inget konstigt med denna krönika, men jag tror inte att det löser något med att inte fira fars dag. Om något så borde det visa skillnaden, på dessa dagar, då pappan får tänka över varför han borde firas.

Jag ser inget direkt manshatande, hon pekar ju till och med ut att hon generaliserar och att det finns bra individer där ute, något som Nima verkar missa, men att samhället i övrigt behöver ändras, så att far och mor verkligen är jämlikar och förtjänar ett lika stort gratis.

För mig är fars- och morsdag till för barnen också, Vi vill ge presenter, fast vi är vuxna, till de vi älskar. Även om vi står närmare en förälder mer än den andra(vilket det inte är för mig, mina föräldrar delade bördan).

Jag har inte jämför statistiken de för fram, men jag ser inget demoniserade, och Nima verkar missa att gör skillnaden mellan män generellt sätt och på individnivå. Hon säger inte att alla män suger, hon säger praktiskt taget "Not all men".

#6?

Varför? För att vita män har mer pengar, politisk makt, samhällsstatus och känner sig säkrare från våld än kvinnor och färgade av olika kön. Det är skillnaden mellan att sparka uppåt på någon som står och nedåt på den som ligger. Att sparka uppåt är mer acceptabelt än att sparka nedåt. T.ex. att det är okej att skratta åt de rika, men inte okej att skratta åt de fattiga.

Nu vet jag inte exakt vilka krönikor du menar, så det kan bli väldigt fel ifall jag går vidare och pratar om hur media fortfarande är vita mäns lekplats och att de kvinnor du ser få plats i media går emot normen, eftersom normen fortfarande är "vit rik medelålders man" och att det oftast är man som skriver artiklar om män. Du kanske menar krönikor även jag skulle tycka var överdrivna. För den här var rätt så tam.

#10

Det här med kvinnors dagar är nog för att visa att "Vi måste bry oss om kvinnor," och ett sätt att påminna folk om att vi måste förbättra oss och alltid bry oss. Men jag bara gissar, jag vet inte varför dessa dagar skapades(kvinnordagen antar jag var ett feministiskt beslut).

Jessica Jones (2015-)

- Sajtvärd för superhjaltefimer.ifokus.se - Medarbetare för halloween.ifokus.se -

[Hayabusa]
2015-11-04, 09:13
#12

Det här tycker jag är en utmärkt text. I mitt tycke träffar Anette Masui rätt på väldigt många punkter:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=503&artikel=5622172

[Hayabusa]
2015-11-04, 10:34
#13

Här är lite mer intressant läsning som berör ämnet:

http://genusdebatten.se/var-finns-de-riktiga-mannen-pa-soder/

Saxat ur artikeln:

"Allra värst är vita män >35 år. Världens samlade ondska. Dem kan man förlöjliga hur mycket som helst.
Det har inneburit en generation osäkra män med diffus bild av manlighet. De vet knappt om de vågar närma sig en kvinna utan att bli anklagad för sexuella trakasserier. Den enda makt han har på datingfronten är att säga nej."

Annons:
[Bermudas]
2015-11-04, 11:08
#14

#13 viktigt att det där tas upp. Många unga killar mår dåligt av olika skäl idag. Det där är en stor anledning. #11 min önskan är att både män och kvinnor ska respekteras. Att måla ut en HEL GRUPP som några det är tillåtet att sparka "uppåt" på är inte ok, enligt mig. Jag förstår att det är är ett ämne du brinner för, men jag kommer inte ta en debatt med dig ifall du tänker fortsätta. Är rädd att den kan bli lång och jag har inte tid nu. Jag nöjer mig med att säga att jag anser inte att vita män är en grupp som man kan sparka på som kollektiv. Diskutera ojämlikhet fördelning kan absolut vara på sin plats ibland, men faktum är att de flesta män likväl som kvinnor är ganska maktlösa. Tycker snarare att män och kvinnor skulle satsa på att vara lite vänliga mot varandra än att ständigt vässa så förbaskat.

Tride
2015-11-07, 23:02
#15

Dotterns dag sonens dag sondotterns dag farmors dag morfars dag tjocka släktens dag - snart har vi alla våra egna dagar. Ingen hejd på firandet! 😜

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

[Carpinus]
2015-11-19, 19:32
#16

Idag har gratulationerna på Internationella Mansdagen bara haglat in - man har knappt kunnat värja sig! 🤪

Terra Australis
2015-11-20, 07:09
#17

#0

🤮

Terra Australis
Den okända sydkontinenten
Landet som man antog fanns långt där nere

Farwuq
2015-11-30, 16:52
#18

Jag fick också mina gratulationer.
Man ska bara låta skitsnacket rinna av en som vatten på en gås.
#13 Det är en mentalt sjuk människa, som har sådan åsikter.

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Terra Australis
2015-11-30, 18:09
#19

#0 Varför bry sig om denna sjuka människa?
Det fanns lika dana demoner när jag var ung, kallad 70-tals vänstern.
Det är bara att skratta åt henne.

Terra Australis
Den okända sydkontinenten
Landet som man antog fanns långt där nere

[Carpinus]
2015-11-30, 18:29
#20

#19 Ämnet passade inför fars dag och hennes debattinlägg var infört i ett av landets största debattforum, därför fanns det skäl att uppmärksamma det just då. Fast vid det här laget har ämnets aktualitet svalnat betydligt…

Annons:
Farwuq
2015-11-30, 19:10
#21

Det kommer ett år efter detta, då blir det hett igen.
😃

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

[Carpinus]
2015-11-30, 19:16
#22

#21 Ja, vi kanske kan återuppväcka tråden då? 🙂

Tjeja
2015-11-30, 21:19
#23

Dumheter! 

Självklart ska man gratta pappor på fars-dag lika väl som mammor på mors-dag!

Det man gratulerar är ju att den personen har fått barn.. och det är ju verkligen något att gratulera! Blir så trött på när jämställdhetsdebatten ska tippa över i sådana här dumheter!  Det bara förstör för det jämställdhetsarbete som verkligen behövs då det väcker mer irritation än några sympatier och ytterligare öron stängs för att lyssna till det som behöver debatteras och förändras på riktigt. Så som lika lön för lika arbete t e x. Att kvinnoyrken behöver värderas upp på samma nivå som typiska mansdominerade yrken o s v.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Farwuq
2015-12-01, 07:23
#24

👍

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

[Bermudas]
2015-12-01, 10:20
#25

#23 instämmer till hundra!

Terra Australis
2015-12-06, 16:46
#26

Så skönt att höra.

Terra Australis
Den okända sydkontinenten
Landet som man antog fanns långt där nere

nickiee
2015-12-09, 14:25
#27

varken mor eller fars dag behövs

 å lika med bullen å semlans dag eller vad nu som kommit till

ha en bra dag alla pysslare .
kika gärna in på  min hemsida  www.nogg.se/spiiidis1

Annons:
Mirinda
2015-12-09, 14:26
#28

#23 Bra sagt, Tjeja!👍

Medarbetare på Marsvin i Fokus
”Be true to yourself and you will be false to nobody.” Shakespeare

Upp till toppen
Annons: