Annons:
Etikettnyheter
Läst 1703 ggr
[Carpinus]
2015-11-06, 11:01

Prostatacancer - sjukdomen männen talar tyst om

Väntetiden för prostatacancerbehandling är 172 dagar, meddelar Prostatacancerförbundet i samband med att mustaschkampen 2015 presenteras. Det är den längsta väntetiden för all cancer i Sverige.  Regionala skillnader kan vara stor- i Dalarna är väntetiden 236 dagar, medan den som bor i Blekinge får komma in inom 110 dagar.

"Prostatacancerförbundet har även som mål att öka öppenheten kring sjukdomen. Men det är ett ansvar som ligger mycket hos männen själva, menar Torsten Tullberg, att börja prata mer om prostatacancer", skriver Aftonbladet.

Annons:
Ians
2015-11-09, 20:05
#1

I Västra Götalands regionen har man sedan en tid tillbaka något som kallas för SVF = Samordnad Vård Följd

Där ssk utbildas i att vara samordnade, för vården av dem som får en diagnos. Dessa patienter har redan en Dubbel Förturs prioritet vid första besöket till den klinik som VC har remitterat patienten till. Vid provtagning och röntgen ges samma förtur, och påskyndande av svar. För att patienten skall kunna utredas så snabbt som möjligt.

En sjuksköterska samordnar alla dessa delar för att "putta" patienten snabbare genom alla steg. Innan kunde det gå veckor mellan varje steg, VC, remiss, mottagande av remiss, tidsbokning, provtagning, röntgen, svar på prover etc etc

Tyvärr måste väll alla delar slipas till lite, ex så har laboratorierna svårt att leverera svar i tid, då vi ger patienten en ny tid redan då vi tar proverna, 1-1.5 vecka mer skall det inte ta. Och då skall patienten redan ha hunnit vara på röntgen, så att man kan se om det finns metastaser vilket är avgörande för vilken form av behandling man skall börja med efter utredningen och diagnosen.

Men det blir svårt när man har patienten i väntrummet redan och provsvaret i bästa fall befinner sig i cyberrymden mellan lab och mottagning! eller inte ens är färdig bedömt ännu inom den tiden!

Så blir det när viljan finns men det skall inte kosta, varken i pengar eller arbetstimmar.

[Carpinus]
2015-11-10, 19:12
#2

En grupp forskare på Karolinska institutet har presenterat ett nytt test som sägs vara betydligt mer tillförlitligt än det s.k. PSA-testet som idag är den gängse metoden för att upptäcka prostatacancer.

Mer om detta kan läsas på SVT Vetenskap.

                                                                       ------

#1 Låter hoppfullt om det på så sätt går att snabba på processen från Vårdcentral till provresultat. 👍

Ians
2015-11-10, 20:03
#3

PSA är verkligen inte ett tillförlitligt prov. Så en tillförlitligare test metod är välkommen!

Man kan ha förhöjt PSA värde av många anledningar ex inflammation, förstorad prostata…som inte i sig tyder på en cancer, väldigt många män som kommer upp i åren har en förstorad prostata. Och skulle man ta ett PSA prov precis efter en biopsi så skulle värdet vara skyhögt. Man kan säga att PSA provet endast indikerar att något är annorlunda än normalt, och inte är en direkt indikation på att man har en tumör.

Så det låter bra om denna metod kan fungera bättre!

Upp till toppen
Annons: